Russinbröd

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Russinbröd
Det här lätt sötade brödet med fylliga russin som oftast avnjuts till frukost, kan även användas för att göra en utsökt brödpudding eller fattiga riddare.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk
  • 1,25 dl russin
  • 625 ml mjöl
  • 10 g torrjäst
  • 40 ml strösocker
  • ½ matsked salt
  • ½ dl smält smör
  • 1 stort ägg
TILL GLASYREN EFTER GRÄDDNINGEN:
  • 65 ml strösocker
  • 65 ml vatten
  • Gör så här

  • 1
    Skålla mjölken och låt den svalna tills den är ljummen.
  • 2
    Häll kokande vatten över russinen och dem låt stå i 10 minuter. Häll av vattnet och låt russinen svalna.
  • 3
    Häll 80 % av mjölet, jästen, sockret och saltet i skålen till en bakmaskin med paddeltillbehör. Tillsätt den varma mjölken och smält smör och ägg. Blanda snabbt för att skapa en klumpig men välblandad våt deg.
  • 4
    Byt till en degkrok och tillsätt gradvis det återstående mjölet lite i taget tills en jämn, mjuk deg bildas. Knåda i ungefär fem minuter. Blanda russinen med en matsked mjöl och lägg dem i degen. Blanda noggrant i en minut.
  • 5
    Täck och låt det jäsa på en varm plats tills den blivit dubbelt så stor i ungefär en timme.
  • 6
    Borsta botten och kanterna i Le Creusets brödgryta med smör.
  • 7
    Slå ut degen. Forma varsamt degen till en rund limpa och placera den på botten av brödgrytan. Täck över med lock och låt den jäsa till dubbel storlek i ungefär 45 minuter.
  • 8
    Värm ugnen till 250 °C (230 °C varmluftsugn).
  • 9
    Sänk ugnstemperaturen till 200 °C (190 °C varmluftsugn) och sätt in brödgrytan i ugnen för att baka brödet. Baka i 20 minuter, avlägsna sedan locket, sänk ugnens temperatur till 180 °C (170 °C varmluftsugn) och baka i ytterligare 10–15 minuter tills limpan fått fin färg.
  • 10
    Gör sockerglasyren genom att lösa upp sockret i vattnet och koka sedan utan omrörning i 1–2 minuter.
  • 11
    När limpan är gräddad, ta ut den ur brödgrytan och pensla den genast med glasyr. Låt den kallna innan den skivas upp.