
Imponera på dina gäster med denna saftiga lammstek, en rätt som kombinerar mört och smakrikt kött med en fyllig och smakrik fyllning. Skapa en oförglömlig matupplevelse för varje fest.
HUVUDINGREDIENSER
- Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Rektangulär ugnsform 3-ply rostfritt stål
2 879,00 kr.
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
Till lammstek:
- 1,5 kg benfri lammstek (fråga din slaktare)
- 50 g parmesan, riven
- 700 g småpotatis
- Salt
- 6 fänkålshuvuden, topparna borttagna och skurna i fjärdedelar (spara fröna till garnering)
- 30 g (2 matskedar) smör
- Olivolja
- 6 kvistar timjan
Till fyllningen:
- 320 g korv kött/kött från 4 fläskkorvar
- 1⁄2 kopp ströbröd
- 2 schalottenlökar, tärnade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 kvistar salvia, hackade
- 20 g pistaschnötter, rostade och hackade
- Olivolja
- Salt och svartpeppar
-
Gör så här
-
1För att göra fyllningen, lägg schalottenlök och vitlök i en gryta med olivolja och fräs på låg värme tills de mjuknat. Tillsätt salvian och tillaga tills den doftar. Ställ åt sidan och låt svalna.
-
2Lägg ströbrödet i en skål och tillsätt en skvätt vatten för att fukta. Lägg korvköttet i en stor skål och tillsätt den avsvalnade schalottenlöksblandningen, pistagenötter och ströbröd. Blanda väl för att kombinera och krydda väl. Lägg lammet på en bräda med skinnsidan nedåt och lägg fyllningen i mitten. Rulla ihop lammet hårt. Fäst med snöre och rulla filmen hårt. Förvara i kylen över natten.
-
3Nästa dag kokar du potatisen och när den är färdigkokt tar du upp den ur kokvattnet, låter den svalna och lägger den åt sidan.
-
4Förvärm ugnen till 170 °C
-
5Ta ut lammet ur kylskåpet och ta bort plastfolien. Värm en stor stekpanna med olivolja och bryn lammet tills det är gyllene.
-
6Mosa potatisen med händerna och lägg den i en Le Creuset Classic 3-lagers 35 cm långpanna i rostfritt stål, strö över riven parmesan, kryddor och skaka runt allt för att fördela.
-
7Lägg det brynta lammet på potatisen och täck med folie. Ugnsstek i 40 minuter. Ta bort folien och ugnsstek i ytterligare 20 minuter.
-
8Medan lammet steks, häll på saften mellan tillagningstillfällena och tillbred fänkålen.
-
9Förbered en stor stekpanna på medelvärme och ringla över olivolja, tillsätt smör och några timjankvistar och karamellisera långsamt fänkålen tills den är mjuk och gyllene. Krydda under tillagningen. Ställ åt sidan för uppvärmning precis innan servering.
-
10Ta bort lammet från gallret och låt det vila medan potatisen rostas i ytterligare 10 minuter tills den är gyllene och krispig.
-
11Skiva lammet och servera med den ugnsstekta potatisen och karamelliserad fänkål. Ringla över safterna som blivit över efter att du ugnsstekt lammet. Servera med rostade babymorötter och en ruccola- och parmesansallad.