Mandelpaj med skogsbär

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Mandelpaj med skogsbär
Den perfekta paj! Den här mandelmjöljspajen bakas i en pajform och kompletteras med en säsongsbetonad topping av skogsbär.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till mördeg:
  • 400 g mjöl för kakor
  • 200 g kallt smör i tärningar
  • En knivsudd salt
  • 60 ml isvatten
Till mandelfyllningen:
  • 85 g mjukt smör
  • 175 g strösocker
  • 2 ekologiska ägg från frigående höns
  • 5 ml vaniljpasta
  • 175 g mandelmjöl
150 g surkörsbär eller blandad bärsylt
  • 500 g olika vilda bär
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 180 °C (160 °C varmluft) och smörj en 28 cm pajform.
  • 2
    För att göra mördegen, lägg mjöl, smör och salt i en matberedare och vispa tills det bildas fina brödsmulor. Tillsätt isvattnet och bearbeta tills det blandas. Ta bort den från matberedaren och svep in den i plastfolie. Låt vila i kylen i 1 timme.
  • 3
    Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en tjocklek av 4 mm och lägg över den i ugnsformen. Forma degen åt sidorna. Skär bort eventuell överflödig deg från sidorna. Nagga botten med en gaffel och låt vila i kylen ytterligare 30 minuter. Efter vila täcker du pajen med bakplåtspapper och keramiska bakbönor eller ris. Grädda i 20 minuter, ta sedan bort papper och keramiska bakbönor och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Sänk ugnen till 170°C (150°C varmluft).
  • 4
    Så här gör du mandelfyllningen: Vispa smöret i rumstemperatur med en el-visp tills det är ljust, tillsätt sedan sockret och vispa tills det är ljust och krämigt. Vispa i äggen ett i taget, tillsätt vanilj och vispa tills det blandas. Rör ner mandelmjölet.
  • 5
    När degen svalnat helt, bred ut körsbärssylten i botten av kakformen, toppa med mandelfyllningen och grädda i 40-45 minuter. Ta ut från ugnen och låt svalna i 10 minuter. Toppa med vilda bär och strö över florsocker. Servera varm med grekisk yoghurt.