Ölandsvetebröd med porter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Ölandsvetebröd med porter
En smakrik, mörk variant av det klassiska grytbrödet bakat med mörk öl som ger både sötma och bitterhet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Bröd och gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 10 g jäst
  • 1 msk havssalt
  • 2 msk honung
  • 2 dl rågkross
  • 1 porter eller annan mörk öl (3 dl)
  • 3 dl vatten
  • 100 g rågmjöl
  • 700 g ölandsvetemjöl
  • Gör så här

  • 1
    Smula ned jästen i en skål.
  • 2
    Strö över salt och tillsätt honung.
  • 3
    Blanda i porter och vatten.
  • 4
    Lägg rågkrosset i en annan skål och häll över kokande vatten. Häll av vattnet och lägg rågkrosset i skålen med degspad.
  • 5
    Tillsätt rågmjöl och blanda. Tillsätt ölandsvetemjöl lite i taget medan du blandar. Blanda degen i minst 10 minuter, den ska vara ganska lös och kladdig.
  • 6
    Strö lite mjöl över degen, täck över skålen och ställ den kallt. Låt degen jäsa i minst 10 timmar, gärna över natten.
  • 7
    Sätt ugnen på 250° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,2 l/24 cm) med lock i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen.
  • 8
    Stjälp upp degen på en mjölad bänk och knåda den försiktigt, använd inte för mycket mjöl, degen ska vara kladdig. Lägg degen i den varma grytan och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
  • 9
    Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen. Grädda brödet i 30 minuter med locket på. Sänk värmen till 225° C och ta av locket från grytan. Strö mjöl över brödet och grädda det i 10-15 minuter utan lock.
  • 10
    Ta ut grytan ur ugnen, stjälp upp brödet på galler och låt det svalna.