Pumparisotto

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Pumparisotto
En smakrik och färgrik risotto som utnyttjar höstens grönsaker. Risotton är gjord på både svamp, vitt vin och pumpapuré och avslutas med en god portion parmesanost. Läcker och enkel mat som är perfekt för både en hektisk dag och en middag för gästerna. Recept och fotografering är gjort av Emma Olsen / www.emmaolsen.dk
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

PUMPAPURÉ
  • ½ pumpa, skalad och tärnad (eventuellt spara en handfull skal till garnering)
  • Olivolja
  • Salt, peppar, torkad chili
RISOTTO
  • 200 g champinjoner eller annan svamp, skivad
  • 1 lök, finhackad
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • ,5 dl vitt vin
  • 300 g risottoris
  • 1,2 l hönsbuljong
  • Saft från ½ pressad citron
  • 50 g parmesanost
  • Salt och peppar
  • En god handfull färsk persilja, finhackad
  • Färsk timjan
  • Gör så här

  • 1
    Pumpapuré:
  • 2
    Gröp ur pumpan och skala den. Spara eventuellt en liten del om du vill garnera din risotto med hela pumpabitar, som på bilden ovan.
  • 3
    Skär pumpan i tärningar och fördela dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över salt, peppar och torkad chili. Grädda i ugnen i ca. 30-35 minuter vid 200 grader i vanlig ugn.
  • 4
    Låt dem svalna något och mixa dem sedan till en krämig puré. Kom ihåg att ta bort dem med skal, om du vill ha dem som dekoration.
  • 5
    Stek svampen i lite smör i den gryta du ska använda till din risotto, lägg dem sedan åt sidan.
  • 6
    Fräs nu lök och vitlök i en gryta i smör eller olja. Tillsätt riset och låt det värmas med i 2 minuter. Tillsätt eventuellt lite mer matfett.
  • 7
    Häll i vinet och låt det avdunsta innan du börjar tillsätta varm kycklingbuljong.
  • 8
    Börja med att täcka riset med vätskan, tillsätt sedan resten efterhand som det avdunstar. Det tar ca. 25-30 minuter på medelvärme - riset ska fortfarande ha lite tuggmotstånd. Rör i det ofta!
  • 9
    När din risotto blivit härligt krämig och har en bra konsistens, tillsätter du färskriven, parmesanost, citronsaft och din pumpapuré.
  • 10
    Tillsätt puré tills du uppnår den konsistens du gillar, du kanske inte vill använda allt.
  • 11
    Tillsätt också färsk persilja, timjan och din svamp. Smaka av med salt och peppar och servera risotton varm.