Höstgryta med pärlgryn och pumpa

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Höstgryta med pärlgryn och pumpa
Vi erbjuder dig en välsmakande gryta till de kalla höstdagarna. Dessutom är rätten klimatvänlig, eftersom den huvudsakligen består av mättande grönsaker och gryn och bara innehåller 100 g kött. Den är perfekt som kvällsmat i vardagen eftersom den bara kräver lite förberedelse och sen sköter sig själv i ugnen. Receptet är framtaget i samarbete med Maria Villmones Bondeson.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 salladslökar, grovhackade
  • 100 g chorizo, i tunna skivor
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl pärlgryn (eventuellt en blandning av vanliga och svarta)
  • 500 g pumpa (exempelvis hokkaido), skalad och skuren i lagom stora bitar
  • 4 ½ dl grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • Persilja, grovhackad
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200 °C (vanlig ugn)
  • 2
    Värm upp grytan på spisen på medelhög värme och tillsätt olivolja. Tillsätt salladslök och chorizo när oljan är varm. Stek tills det har fått lite färg
  • 3
    Tillsätt pärlgryn, pumpa, grönsaksbuljong och krossade tomater. Lägg på locket när det börjar koka och sätt in grytan i ugnen på det nedersta gallret
  • 4
    Tillaga i cirka 30 minuter. Kontrollera grytan regelbundet och tillsätt vatten om den verkar torr. Smaka på pärlgrynen efter 30 minuter. Om de fortfarande är hårda behöver grytan längre tid i ugnen, men pärlgrynen får gärna ha lite tuggmotstånd
  • 5
    Ta ut grytan ur ugnen, strö över persilja och servera med exempelvis en grön sallad och bröd