Hummerpaj

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Hummerpaj
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 700 ml fisk- och skaldjur eller kycklingbuljong
  • 4 hummerstjärtar (eller 450 g tillagat hummerkött)
  • Salt
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 medelstor gul lök, hackad
  • 1 fänkål, hackad
  • 6 vitlöksklyftor, rivna eller finhackade
  • 1 citron
  • 45 g vetemjöl
  • 120 ml torrt vitt vin
  • 60 ml vispgrädde
  • 75 g frysta ärtor
  • 100 g fryst pärllök
  • 50 g färska örter, hackade (rekommenderas: en blandning av gräslök, persilja eller mejram)
  • 1 ark fryst smördeg, upptinad
  • 1 ägg
  • Gör så här

  • 1
    Låt skaldjursbuljongen sjuda på medelvärme och krydda med salt. Tillsätt hummerstjärtarna, täck över och låt sjuda i 8–9 minuter tills de är genomkokta. Ta upp hummerstjärtarna ur buljongen och lägg dem omedelbart i kallt vatten för att stoppa kokningen. Ställ fisk- och skaldjursbuljongen åt sidan. Ta ut den kokta hummern ur skalen, hacka den grovt och lägg den åt sidan.
  • 2
    Värm ugnen till 190 °C/gasugn 5.
  • 3
    Värm 2 msk olivolja på medelvärme i en Le Creuset 26 cm buffégryta. Tillsätt hackad lök och fänkål, krydda med Kosher-salt och stek tills löken är genomskinlig och börjar bli brun, ca. 12–14 minuter.
  • 4
    Tillsätt vitlök och rivet citronskal i grytan och rör om tills det doftar, ca. 1 minut. Tillsätt mjöl och stek i ytterligare 1-2 minuter tills mjölet börjar rostas. Tillsätt vitt vin, skrapa upp eventuella brända bitar och koka i ytterligare 1-2 minuter tills blandningen har en tjock pastaliknande konsistens.
  • 5
    Tillsätt fisk- och skaldjursbuljongen och saften från citronen och rör om tills blandningen är slät. Låt sjuda upp och koka tills blandningen har tjocknat, ca. 3–5 minuter. Ta bort grytan från värmen och rör i grädde, ärtor, pärllök, färska örter och kokt hummer.
  • 6
    Använd grytans lock som vägledning, rulla ut smördegen så att den blir tillräckligt stor och bred sedan ut den över vätskan samtidigt som du trycker ner kanterna på den grunda grytan. Skär bort överflödig deg. Tips: Du kan skära smördegsplattorna i rätt form och lägga dem ovanpå.
  • 7
    Gör en blandning med 1 ägg och 1 matsked vatten och pensla sedan över hela degen. Krydda med salt och grädda i 40-45 minuter tills degen är uppsvälld och gyllenbrun och vätskan bubblar längs kanterna.
  • 8
    Ta ut ur ugnen och täck över för att hålla varmt tills servering.
 
För att underlätta kan du förbereda fyllningen upp till två dagar i förväg – när du är klar lägger du den bara på bakverket och gräddar tills det är gyllene och bubblande.
 
 
Le Creuset