
HUVUDINGREDIENSER
- Grönsaker
Ingredienser
Gör så här
Ingredienser
- 1 citron
- Salt
- 4 kronärtskockor
- 150 g ströbröd
- 100 g Pecorino Romano-ost, riven
- 2 matskedar näringsjäst (valfritt)
- 2 teskedar nymalen svartpeppar
- 6 matskedar olivolja
- 120 ml vitt vin
- ca. 470 ml vatten (till bräsering)
-
Gör så här
-
1Värm ugnen till 190°C/gasmarkering 5.
-
2Fyll en stor skål med vatten och pressa i färsk citronsaft. Krydda med 1 matsked salt och rör om så att det löser sig. Skär av stjälkarna på kronärtskockorna för att skapa en jämn botten och ta bort eventuella lösa blad. Skär 2-3 cm från toppen av varje kronärtskocka och använd sedan en kökssax för att trimma de vassa kanterna på de yttre bladen. Lägg varje trimmad kronärtskocka i citronvattnet.
-
3Under tiden, blanda ströbröd, Pecorino Romano-ost, näringsjäst (om du använder), 2 teskedar svartpeppar och 2 matskedar olivolja i en medelstor skål. Krydda med 1 tsk salt och mixa tills konsistensen liknar våt sand, tillsätt mer olivolja om det behövs.
-
4Ta upp kronärtskockorna ur citronvattnet och klappa dem torra. Sprid försiktigt ut bladen och riv dem i vecken på varje kronärtskocka. Lägg kronärtskockorna i en rund Le Creuset Signature-gryta på 24 cm och tillsätt vitt vin. Tillsätt vatten så att det når 1/3 upp till kanterna på kronärtskockorna, ca. 470 ml. Ringla resterande olivolja över kronärtskockorna och krydda varje med en nypa salt.
-
5Koka upp på medelhög värme på spisen, täck sedan över med locket och ställ in grytan i ugnen. Stek i 1,5 timme tills bladen lätt släpper från kronärtskockorna.
Låt dig inte avskräckas av den längre tillagningstiden – bara 20-30 minuters enkel tillagning är allt som krävs för att försiktigt bräsera kronärtskockorna till perfektion i ugnen, så att de blir mjuka, läckra och fulla av smak.
