Spanakopita-paj

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Spanakopita-paj
En otroligt enkel måltid i mitten av veckan. Du kan också enkelt göra en stor sats, så att du har gott om rester till de närmaste dagarna. Resterna är goda att äta nästa dag och kan läggas i lunchlådan. Gör dubbelt så mycket spenat och frys in hälften till nästa gång.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 12 ark filodeg, tinad
  • 2 rödlökar eller purjolökar, skalade och finhackade
  • 5 pressade vitlöksklyftor
  • 800 g hackad spenat
  • 200 g – 300 g fetaost
  • 50 g smör
  • Olivolja
  • Svarta sesamfrön
  • Havssalt och nymald svartpeppar
  • Hemgjord eller köpt grekisk sallad till servering
  • Gör så här

  • 1
    Till degen, separera arken och pensla varje ark med olivolja, lägg sedan arken ovanpå varandra. Du behöver fyra uppsättningar med tre lager. Täck med en fuktig kökshandduk och ställ åt sidan.
  • 2
    Till fyllningen blancherar du spenaten i en gryta med kokande vatten och häller sedan spenaten i isvatten för att stoppa tillagningsprocessen. Lägg spenaten i en kökshandduk och krama ur väl för att få bort eventuellt överflödigt vatten. Fräs löken i en panna tills den är lite karamelliserad. Tillsätt vitlöken och låt sjuda i 2 minuter. Stäng av värmen och tillsätt spenaten. Häll det i en skål och smula ner fetaosten. Blanda väl och smaka av. Var försiktig så att du inte använder för mycket salt, eftersom fetaost är naturligt salt.
  • 3
    Värm ugnen till 180°C (varmluft). Smörj din Le Creuset 30 cm buffégryta. Lägg de tre första lagren av filodeg i den smorda grytan. Häll över en tredjedel av spenatblandningen och upprepa processen med lager av filodeg och fyllning. Avsluta med de tre sista lagren filodeg och pensla med lite mer olivolja. Vik sidorna inåt och strö över sesamfrön. Grädda i 50 minuter tills de är gyllene och krispiga. Ta ut ur ugnen och servera ljummen med en enkel grekisk sallad.