Glutenfri gnocchi med bakade tomater och fetaost

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Glutenfri gnocchi med bakade tomater och fetaost
Unna dina smaklökar denna läckra och glutenfria gnocchirätt! Den mjuka gnocchin är gjord på potatis och sorghum, vänd i salviasmör och serveras med en krämig sås av bakade körsbärstomater och smulad fetaost. En enkel och smakrik rätt som passar perfekt för en mysig kväll.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Gnocchi:
  • 400 g kokta och mosade potatisar (utan skal)
  • 50 g sorghum
  • 100–150 g rismjöl
  • 15 g finriven parmesanost
  • 1 ägg
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 nypa svart peppar
  • 15 g smör
  • 5–6 salviablad
Bakade körsbärstomater och fetaost:
  • 550 g halverade körsbärstomater
  • 200 g fetaost (av god kvalitet)
  • Lite salt
  • Svart peppar
  • 1 liten kvist färsk salvia
  • 1 vitlök (eller 4 vitlöksklyftor)
  • olivolja
  • 2 msk mascarpone
  • Gör så här

  • 1
    Gnocchi: Rör ihop potatismoset med mjölet. Lämna ca. 50 g rismjöl vid sidan av. Tillsätt ost, ägg, salt och peppar och knåda blandningen till en deg. Om degen har blivit för mjuk och klibbig kan du tillsätta resterande rismjöl. Degen ska fortfarande vara mjuk så att du kan forma gnocchin, men den ska inte fastna i händerna.
  • 2
    Strö rismjöl på bordet, häll ut degen ovanpå och rulla degen till en tjock korv. Dela degen i 4 lika stora bitar för att göra det lättare att forma gnochhin.
  • 3
    Använd 1/4 av degen och rulla den till en lång korv, ca. 2-3 cm tjock. Du kan dela korven igen i mitten för att göra det lättare att rulla den jämnt.
  • 4
    Skär bitar på ca. 2 cm och lägg dem på en tallrik beströdd med lite rismjöl. Upprepa processen med den återstående degen.
  • 5
    Koka gnocchin lite i taget i lätt saltat vatten (ca. 4 minuter från det att de når ytan). Häll av vattnet och lägg gnocchin på en tallrik.
  • 6
    Smält smöret i en gjutjärnsgryta på 20 cm. Tillsätt salviabladen när smöret bubblar. Låt det sjuda klart tills det doftar ljuvligt av salvia.
  • 7
    Bakade körsbärstomater och fetaost: Häll sedan all gnocchin i grytan. Vänd den försiktigt i smöret. Häll de mosade tomaterna i pannan och vänd dem försiktigt.
  • 8
    Servera gnocchin med fetaost på toppen, extra parmesanost och färska salviablad (använd de mycket små bladen, som är mjuka och behagliga att äta råa).
  • 9
    Häll olivolja i en ugnsform (Heritage), tillsätt tomaterna och strö över salt.
  • 10
    Gör ett utrymme i mitten av formen och lägg i fetaostblocket. Strö över svartpeppar och strö salviabladen runt om. Lägg vitlöken mellan tomaterna.
  • 11
    Placera formen i en förvärmd ugn på 200 grader i 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen, lägg över fetaostblocket på en tallrik och ställ åt sidan.
  • 12
    Mosa tomaterna med en gaffel och pressa ut vitlöken ur skalet. Tillsätt mascarponen och blanda allt väl. Smula fetaosten så att den fördelas fint och häll det i en minigryta. Ställ det åt sidan för servering.