Coq au Vin Mousseux

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Coq au Vin Mousseux
Denna klassiska maträtt demonstrerar den uppfinningsrika genialiteten i det franska lantliga köket. Traditionellt tillagades rätten med en gammal tupp som inte längre brydde sig om hönsen. Tuppens kött var ofta ganska segt, och därför kokades det under flera timmar tills köttet hade blivit så mjukt att det föll från benen. Vissa kockar använder fortfarande tuppar eller kapuner, men alla typer av kyckling kan med fördel ugnsrostas på följande sätt. Vanligtvis tillagas coq au vin med rött vin, men detta recept har en annan tvist och är istället gjort med mousserande vin. Det ger en djup och god smak åt både kyckling och sås.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • En hel kyckling, skuren i 8 bitar (brösten och låren delas i två bitar)
  • 750 ml mousserande vin
  • 1L kycklingbuljong, tillval
  • 225 g färsk pärllök, skalad (som alternativ kan rödlök skivad i fjärdedelsklyftor användas)
  • 5 palsternackor, skurna i lagom stora bitar
  • 115 g bacon, strimlad
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 ½ msk hackad färsk dill
  • 4 msk crème fraiche
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Lägg baconstrimlorna i den kalla gjutjärnsgrytan och stek på medelhög värme tills strimlorna är brynta. Häll av fettet och sätt baconstrimlorna åt sidan
  • 2
    Torka kycklingbitarna med hushållspapper och krydda med salt och peppar. Stek bitarna i två omgångar i grytan – först med skinnsidan nedåt. Ställ därefter köttet åt sidan.
  • 3
    Lägg palsternackan och löken i grytan. Rör om regelbundet tills grönsakerna börjar bli bruna. Tillsätt det mousserande vinet och se till att det fastbrända lossnar från botten av grytan. Detta innehåller massor av smak. Om du vill ha en rätt med mer sås kan du tillsätta 1 liter kycklingfond till det mousserande vinet. Tillsätt lagerblad och timjan och koka upp vinet.
  • 4
    Lägg tillbaka de fyra lårbitarna och vingarna i grytan. Lägg på locket och sänk temperaturen så att det sjuder. Tillaga i 1 timme. Tillsätt bröstbitarna och baconstrimlorna. Lägg på locket och tillaga i ytterligare 40 minuter.
  • 5
    Ta upp filéerna ur grytan och ställ dem åt sidan. Avlägsna lagerblad och timjan. Stäng av värmen och rör i crème fraiche och hälften av dillen. Smaka av med salt och peppar.
  • 6
    Häll grönsakerna och såsen över kycklingen. Garnera med resterande dill.