Vaniljsåspaj med kolatopping

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under två timmar Under två timmar
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Vaniljsåspaj med kolatopping
En twist på den traditionella crème brûléen. Den här krämiga vaniljpajen med kolatopping är en perfekt godbit att njuta av.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 l grädde
  • 1 vaniljstång eller 10 ml vaniljessens
  • 16 äggulor
  • 150 g socker
  • ennypa salt
TILL KOLAN
  • 150 g socker
  • 50 ml vatten
  • Gör så här

  • 1
    Förvärm ugnen till 140 °C/120 °C varmluftsugn/gasmärke 3.
  • 2
    Smörj Le Creusets Le Creusets 28 cm vågiga pajform.
  • 3
    Värm grädden med en bit vaniljstång eller vaniljessens.
  • 4
    Rör ihop äggulorna och sockret. Vispa inte för hårt, det får inte finnas något skum.
  • 5
    Ta bort vaniljstången och rör ner den varma grädden försiktigt och sakta i äggulorna.
  • 6
    Lägg blandningen i en gryta på låg värme och rör om tills vaniljsåsen är varm när du vidrör den.Värm inte för mycket, då blir den grynig.
  • 7
    Häll blandningen i den vågiga pajformen. Ställ den i ett vattenbad, täckmed folie eller en ugnsplåt och tillaga vaniljsåsen i cirka en och en halv timme eller tills den precis stelnat.
  • 8
    Kyl tills den har stelnat helt.
  • 9
    Sätt en Le Creuset-gryta på låg värme och karamellisera strösockret långsamt. Var noga med att hållaett öga på grytan eftersom sockret snabbt kan brännas. När sockret har en mörk kolafärg, häll det snabbt och försiktigt på bakplåtspapper av silikon eller silikapapper. Bred ut kolan med en spatel för att skapa enlätt rund form som passar till toppen av vaniljpajen. Låt karamellen stelna i rumstemperaturoch svalna helt.