Thailändsk röd kycklingcurry

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Thailändsk röd kycklingcurry
Denna thailändska paradrätt med röd curry är fullproppad med både färg och smak. De söta, salta och peppriga smakerna rundas av med krämig och svalkande kokosmjölk. Det är väl värt besväret att göra thaicurrypastan som ger en äkta traditionell smak och ett fantastiskt djup.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Till den röda thaicurrypastan
  • 1 msk hela korianderfrön, rostade
  • 1 msk hela kumminfrön, rostade
  • 1 stjälk citrongräs, skivad tunt
  • 150 g konserverad rostad paprika, grovhackad
  • 3 tsk chilipasta
  • 30 g färsk ingefära, riven
  • 3 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 2 tsk gurkmeja
  • en nypa havssalt
  • 1 lime, zest och saft
  • 2 vårlökar, grovhackade (inkl. blasten)
  • 2 msk kokosolja, smält
Till curryn
  • 1 msk kokosolja
  • 1 stor rödlök, skivad
  • 800 g kycklingkött utan skinn från lår, tärnat
  • 1 stor röd paprika, tärnad
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 kaffir-limeblad
en nypa havssalt
  • 150 g sugar snaps eller sockerärtor
  • Till servering
  • 1 bit ingefära (en tumme lång) 6 blad thaibasilika
  • 1 salladslök
  • 1 chili
  • Jasminris, se anvisning på förpackning
  • Gör så här

  • 1
    Börja med att rosta koriander- och kumminfrön
  • 2
    i en torr panna på låg till medelhög värme. Rör om regelbundet så att du inte bränner kryddorna och ta bort från värmen efter 2–3 minuter när du börjar känna aromen och de börjar poppa.
  • 3
    Efter att du har rostat fröna kan du börja med currypastan. Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör tills allt har fått en jämn konsistens. Häll i 1–2 msk vatten om pastan behöver bli lösare och ställ sedan åt sidan så länge.
  • 4
    Ha grytan på medelhög värme och värm kokosoljan tills den smälter. Häll sedan i löken och stek på svag värme i 5 minuter tills löken börjar mjukna. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de har fått fin färg. Dela upp detta i omgångar om det behövs.
  • 5
    Häll i den tärnade paprikan följt av den hemlagade currypastan. Låt steka i 2–3 minuter och rör om regelbundet så att det inte bränner fast och så
  • 6
    att alla ingredienserna täcks ordentligt. Häll i
  • 7
    kokosmjölken plus den tomma burken fylld med vatten och rör ihop alltsammans.
  • 8
    Häll i lönnsirap och limeblad och låt koka upp. Låt småkoka under 20–30 minuter så att rätten reduceras, såsen tjocknar och kycklingen blir genomkokt. Under de sista 5 minuterna tillsätter du sugar snaps eller sockerärtor.
  • 9
    När det är dags att servera skär du den skalade ingefärsbiten i tunna strimlor, hackar basilikabladen grovt och skivar salladslöken och chilin tunt. Strö över toppingen på kycklingcurryn och servera tillsammans med jasminris.
 
Kockens tips:
Ont om tid? Köp en thailändsk röd currypasta av hög kvalitet och börja från steg 2 och middagen är klar på 20 minuter!
För ett vegetariskt alternativ kan du byta ut kycklingen mot tärnad sötpotatis eller butternutpumpa. Lägg till choy sum (kinesisk salladskål) till sugar snapsen/sockerärtorna för en ännu matigare rätt.
 
 
Le Creuset