Thailändsk gryta med grön curry

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Thailändsk gryta med grön curry
Fräsch, härligt doftande och går snabbt att laga. Den här exotiska currygrytan fylld med grönsaker blir en enkel middag mitt i veckan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 600 g kycklingbröstfilé
  • 2–3 matskedar fisksås
  • 2 matskedar vegetabilisk olja
  • 3 auberginer
  • 6 kaffirlimeblad
  • 16 blad thaibasilika
  • 400 ml kokosmjölk (1 burk)
  • 2–3 matskedar currypasta
  • 2 stora vitlöksklyftor, hackade
  • 2 teskedar färsk ingefära, finriven
  • 1 matsked finhackat citrongräs
  • 200 g sockerärtor, delade
  • 2,5 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • Salt
  • 1 nypa socker
  • Juice från 1/2 lime, efter smak
  • Ångat jasminris
  • Rostade cashewnötter, hackade
  • Färsk koriander
  • Gör så här

  • 1
    Börja med att tvätta kycklingen noga, torka den torr och skär den i tunna skivor. Lägg den i en skål med fisksås och blanda noga. Låt det marinera i 15 minuter.
  • 2
    Under tiden tvättar du auberginerna, avlägsnar stjälkarna och skär dem i tunna skivor.
  • 3
    Skölj limebladen, avlägsna stammarna och bladådrorna och skär dem i mycket tunna strimlor. Skölj thaibasilikan och plocka av bladen.
  • 4
    Värm olivoljan på medelhög värme i en rund Signature-gryta från Le Creuset. Bryn kycklingen snabbt på alla sidor och lägg den sedan åt sidan.
  • 5
    Lyft av kokosgrädden (den fasta delen av kokosmjölken) med en sked och lägg den i grytan och värm. Tillsätt currypasta, vitlök, ingefära och finhackat citrongräs och fräs i två till tre minuter.
  • 6
    Tillsätt de finhackade limebladen, auberginskivor och sockerärtor. Häll i resten av kokosmjölken och kycklingbuljongen. Låt det sjuda i fem minuter, tillsätt sedan kycklingen och fortsätta koka i 3–5 minuter.
  • 7
    Krydda såsen igen med salt, socker och limejuice. Rör slutligen ner thaibasilikan.
  • 8
    Toppa thaigrytan med hackad koriander och cashewnötter och servera med jasminris.