Tarte tatin med purjolök, honung och parmesan

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Tarte tatin med purjolök, honung och parmesan
Servera med en tunn skiva gorgonzolaost på toppen av din tarte tatin och låt värmen från tårtan smälta den. Passar perfekt till ett glas rosévin och en lätt grönsallad.
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 800 g fryst smördeg, tinad
  • Mjöl, att strö över
  • 2 msk olivolja
  • 40 g smör
  • 2 matskedar honung
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 kvistar rosmarin
  • 10-12 stora purjolökar, skurna i 3 cm tjocka skivor
  • Havssalt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 60 g parmesanost
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 220 °C. Kavla ut smördegen på mjölat bakbord och skär ut degen så att den passar en Le Creuset 30 cm buffégryta. Använd locket som en storleksguide. Ställ in degen i kylen i 20 minuter.
  • 2
    Sätt grytan på medelhög värme och smält smöret med olivoljan tills blandningen skummar. Tillsätt honung, senap och vinäger och sänk till låg värme. Låt honungen karamelliseras något. Stäng av värmen när honungssmörblandningen får en medelgul färg. Fördela rosmarinen i botten på ugnsformen. Fördela purjolöksskivorna i hela grytan. Smaka av med salt och sätt på värmen igen. Karamellisera purjolöken och kontrollera färgen ofta så att den inte bränns vid.
  • 3
    Ta av från värmen och riv parmesanen över purjolöken. Lägg slutligen på den avsvalnade smördegen som ett lock och stäng kanterna. Skär ett kryss i mitten av locket så att ångan kan komma ut och ställ in grytan i den förvärmda ugnen. Grädda i 30-40 minuter tills smördegen är genomgräddad. Låt pajen svalna i grytan i 5 minuter innan den försiktigt stjälps upp på en tallrik. En del av purjolöken kan falla ur i grytan, men lägg bara tillbaka dem på pajen. Strö över extra riven parmesan om så önskas och servera med en fräsch grönsallad.