Tårta med hallon

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Tårta med hallon
Baka dina tårtbottnar i en gjutjärnsgryta. Det är enkelt att göra och bottnarna får ett saftigt inkråm. Den här tårtan är framtagen i samarbete med Frederikke Wærens.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Tårtbotten:
  • 6 ägg
  • 250 g socker
  • 2 msk vatten
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Smör
Hallonkräm:
  • 3 blad gelatin
  • 300 g hallon (frysta)
  • 100 g socker
  • 1 vaniljstång
  • Pressad saft och rivet skal från 1 lime (ekologisk)
  • 5 dl grädde
Dekoration till tårtan:
  • Hallon
  • Ätliga blommor t.ex. vita styvmorsvioler (obesprutade)
  • Riven vit choklad
  • Gör så här

  • 1
    Tårtbotten:
  • 2
    Ställ grytan i ugnen och sätt ugnen på 175 °C varmluft
  • 3
    Vispa äggen pösiga och tillsätt socker lite i taget. Vispa tills smeten är luftig och ljus
  • 4
    Tillsätt vattnet i äggsmeten
  • 5
    Sikta mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned blandningen i äggsmeten
  • 6
    Ta ut den varma grytan ur ugnen. Smörj den ordentligt med smör i botten och på sidorna. Häll smeten i den varma grytan
  • 7
    Grädda i ca 45 minuter
  • 8
    Känn efter med en provsticka om kakan är färdiggräddad. Smeten får inte fastna på stickan
  • 9
    Låt kakan svalna något i grytan innan den stjälps upp på ett galler. Låt kakan svalna helt
  • 10
    Hallonkräm:
  • 11
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten
  • 12
    Lägg hallon, socker, vaniljfrön, pressad lime och rivet limeskal i en liten gryta och koka upp
  • 13
    Mixa till puré
  • 14
    Tillsätt gelatinbladen i den varma hallonpurén och låt sedan purén svalna
  • 15
    Vispa grädden till skum och vänd försiktigt ned i hallonpurén
  • 16
    Lägg hallonkrämen i en spritspåse med stor rund tyll. Lägg spritspåsen i kylskåpet i minst 30 minuter så att krämen blir fast
  • 17
    Montering av tårtan:
  • 18
    Skär kakan i 4 lika stora tårtbottnar och lägg den första på ett tårtfat. Spritsa ut små klickar av hallonkrämen på bottnen tills den är helt täckt. Lägg på en ny botten och upprepa processen tills alla bottnarna har lagts på
  • 19
    Dekorera det översta lagret med hallon, blommor och vit choklad. Ställ tårtan kallt tills den ska serveras
  • 20
    Tips: Baka gärna tårtbottnarna 1–2 dagar i förväg. Svep in kakan väl i plastfolie så att den inte blir torr. Skär den först när tårtan ska monteras