Snodda pestobröd

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Snodda pestobröd
Baka och servera ett härligt hemmagjort pestobröd i ett färgstarkt stengodsfat för att sätta lite färg på bordet och kvällsmaten. Gör eventuellt degen i förväg och köp färdig pesto för att spara tid.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Deg (till 2 bröd):
  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 dl naturell yoghurt
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • Ca 900–1 000 g vetemjöl (du kan ersätta en del av mjölet med fullkorns- eller grahamsmjöl)
  • 1 ägg till pensling
Pesto:
  • 1 knippe färsk basilika
  • Ca 25 g färskriven parmesan eller Grana Padano (efter smak)
  • 50 g pinjenötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • Ca 1 dl olivolja
  • Eventuellt lite salt
  • Gör så här

  • 1
    Lös upp jästen i lite av vattnet i en hushållsassistent. Tillsätt sedan resten av vattnet, naturell yoghurt, salt och socker och blanda. Tillsätt nu ca hälften av mjölet och knåda degen väl i maskinen. Tillsätt sedan mer mjöl tills degen är blank och fin och släpper bunken. Låt degen jäsa i bunken i ca 1–2 timmar i rumstemperatur under en handduk.
  • 2
    Gör under tiden peston. Skölj och torka basilikan. Riv osten. Lägg basilika, pinjenötter, ost, pressad vitlök och lite olivolja i en mixer och kör till en jämn massa. Tillsätt mer olivolja tills konsistensen blir lagom. Smaka på peston och tillsätt eventuellt lite salt.
  • 3
    När degen har jäst, strö ut lite mjöl på bänken och kavla ut degen till en rektangel. Bred ut peston över degen och se till att det kommer ända ut i kanterna. Vik ihop degen en gång så att det blir ett lager pesto i mitten av degplattan. Skär degen på mitten så att du får två mindre rektanglar. Skär degen på mitten igen, men skär inte helt igenom, de två degstyckena ska sitta ihop. Sno därefter ihop de två degstyckena genom att växelvis lägga det ena över det andra. Forma den snodda degen till ett bröd.
  • 4
    Smörj en bakform eller en fin ugnsfast form, här används en ugnsfast form på ca 27 x 18 cm. Lägg brödet i formen och gör likadant med det andra brödet. Låt bröden jäsa i ca 1 timme och pensla dem med ett uppvispat ägg.
  • 5
    Grädda bröden i ugnen i 200 °C i ca 30 minuter tills de är vackert ljusbruna och låter ihåliga när du knackar på dem. Servera bröden ljumna. De kan serveras hela eftersom peston gör att de är enkla att dela på vid bordet.
  • 6
    Tips: Istället för hemmagjord pesto kan du även använda ca 1–1 ½ dl god köpt pesto.