Snabblagad risrätt med asiatisk touch

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Snabblagad risrätt med asiatisk touch
Det här receptet är inspirerat av den italienska pastan Pasta Primavera som betyder ”vårpasta”. Vi har gett rätten en asiatisk touch genom att byta ut pastan mot ris och lägga till lite av Asiens läckraste smaker. Resultatet är en spännande och hälsosam risrätt som går snabbt att slänga ihop en vardagskväll.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris & gryn
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 msk vegetabilisk olja
  • 1 lök, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 cm ingefära, skalad och finriven
  • 150-200 g gröna ärtor, färska eller frysta
  • 150 g grön sparris, skuren i lagom stora bitar
  • 400 g ris/alternativt 800 g kokt ris från dagen innan
  • 1½ msk mirin (sött risvin) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • ¼ tsk dashipulver (japansk fiskbuljong) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • En halv lime, skal och saft
  • 4 salladslökar, grovhackade
  • 1 tsk vita sesamfrön, rostade
  • 50 g spenat, färsk
  • salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ställ åt sidan.
  • 2
    Värm upp wokpannan på medelvärme, häll i olja och stek löken tills den börjar få färg. Lägg i vitlök, ingefära, ärtor och sparris och stek i ytterligare 5 minuter tills grönsakerna har mjuknat. Lägg i ris, mirin, dashipulver och limeskal och saft. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  • 3
    När riset har sugit upp all vätska lägger du i vårlök, sesamfrön och spenat. Rör om tills spenaten har sjunkit ihop och är tillagad. Servera i djupa skålar.