Skotska pannkakor med bakade plommon

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Skotska pannkakor med bakade plommon
Skotska pannkakor, eller ”drop scones” som de heter från början, kan jämföras med de välkända amerikanska pannkakorna. De är också små och tjocka men skotska pannkakor är sötare i smaken, har en något fastare smet och en spröd skorpa. Traditionellt äts de med smör, men de är också perfekta som huvudingrediens i en efterrätt med bakad frukt och/eller glass. I det här receptet får pannkakorna sällskap av ugnsbakade plommon med vanilj och kryddor och med söt honung ringlad över. Läckert som dessert eller som ett sött inslag på brunchbordet.
HUVUDINGREDIENSER
  • Frukt
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 400 g plommon
  • 2 msk vatten
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk flytande honung till plommonen
  • 1 msk flytande honung till smeten + extra till servering
  • 1 stjärnanis
  • 2 lagerblad
  • 175 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Rivet skal från 1 apelsin
  • 40 g rörsocker
  • 1 knivsudd salt
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör + extra till servering
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C
  • 2
    Bakade plommon: halvera plommonen, kärna ur dem och lägg dem i en ugnsfast form.
  • 3
    Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen och lös upp dem i en liten skål med 2 msk vatten. Häll både vaniljvattnet och den urskrapade vaniljstången i formen med plommonen. Häll även i honung, stjärnanis och lagerblad och vänd runt alltsammans. Baka plommonen i ugnen tills de har mjuknat, ca 20 minuter.
  • 4
    Pannkakor: sikta ner mjöl och bakpulver i en skål. Häll i det rivna apelsinskalet, socker och salt och rör ihop ingredienserna. Häll sedan i ägg, mjölk och honung och vispa smeten lätt med en visp.
  • 5
    Värm upp crepespannan på spisen på medelhög värme. Smält smöret i pannan och vänd sedan ner det i pannkakssmeten. Sätt tillbaka pannan på spisen.
  • 6
    Fördela smeten i pannan med hjälp av en matsked – varje klick blir en pannkaka. Grädda dem i 1–2 minuter, tills du ser att kanterna är lätt gyllene. Vänd dem med en stekspade och stek i ytterligare 1–2 minuter. Lägg dem åt sidan på en tallrik och upprepa med resten av smeten.
  • 7
    När alla pannkakorna är klara serveras de med en rejäl sked plommon och lite extra honung. Det går även bra att servera med naturell yoghurt eller glass.
 
Tips:
Om du får smet över kan du spara den i en tätslutande behållare i kylskåpet i upp till två dagar.
 
 
Le Creuset