Skotska pannkakor, eller ”drop scones” som de heter från början, kan jämföras med de välkända amerikanska pannkakorna. De är också små och tjocka men skotska pannkakor är sötare i smaken, har en något fastare smet och en spröd skorpa. Traditionellt äts de med smör, men de är också perfekta som huvudingrediens i en efterrätt med bakad frukt och/eller glass. I det här receptet får pannkakorna sällskap av ugnsbakade plommon med vanilj och kryddor och med söt honung ringlad över. Läckert som dessert eller som ett sött inslag på brunchbordet.
                          
                      
                      HUVUDINGREDIENSER
                                     
                                         - Frukt
 
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
			        
			            Pannkakspanna Toughened Non-Stick 
		
			            
			            
			                
    
        
            
            
    
    
        
            
            
                
                
                    
                
                        
                        
	1 529,00 kr.
	
                        
                    
                
            
        
        
        
            
                
                
                
                    
                        
                    
                
            
	1 145,00 kr.
	
            
        
    
        
    
			            
			        
			        
			        
			        
			        
	            
        Ingredienser
    
    
        Gör så här
    
Ingredienser
- 400 g plommon
 - 2 msk vatten
 - 1 vaniljstång
 - 2 msk flytande honung till plommonen
 - 1 msk flytande honung till smeten + extra till servering
 - 1 stjärnanis
 - 2 lagerblad
 - 175 g vetemjöl
 - 2 tsk bakpulver
 - Rivet skal från 1 apelsin
 - 40 g rörsocker
 - 1 knivsudd salt
 - 1 ägg
 - 1 dl mjölk
 - 1 msk smör + extra till servering
 
- 
                            
Gör så här
 - 
                                1Värm ugnen till 200 °C
 - 
                                2Bakade plommon: halvera plommonen, kärna ur dem och lägg dem i en ugnsfast form.
 - 
                                3Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur kornen och lös upp dem i en liten skål med 2 msk vatten. Häll både vaniljvattnet och den urskrapade vaniljstången i formen med plommonen. Häll även i honung, stjärnanis och lagerblad och vänd runt alltsammans. Baka plommonen i ugnen tills de har mjuknat, ca 20 minuter.
 - 
                                4Pannkakor: sikta ner mjöl och bakpulver i en skål. Häll i det rivna apelsinskalet, socker och salt och rör ihop ingredienserna. Häll sedan i ägg, mjölk och honung och vispa smeten lätt med en visp.
 - 
                                5Värm upp crepespannan på spisen på medelhög värme. Smält smöret i pannan och vänd sedan ner det i pannkakssmeten. Sätt tillbaka pannan på spisen.
 - 
                                6Fördela smeten i pannan med hjälp av en matsked – varje klick blir en pannkaka. Grädda dem i 1–2 minuter, tills du ser att kanterna är lätt gyllene. Vänd dem med en stekspade och stek i ytterligare 1–2 minuter. Lägg dem åt sidan på en tallrik och upprepa med resten av smeten.
 - 
                                7När alla pannkakorna är klara serveras de med en rejäl sked plommon och lite extra honung. Det går även bra att servera med naturell yoghurt eller glass.
 
Tips:
                        
                             
                                 Om du får smet över kan du spara den i en tätslutande behållare i kylskåpet i upp till två dagar.