Shakshuka med grönkål och halloumi

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Shakshuka med grönkål och halloumi
Shakshuka kommer från det tunisiska köket, och maträtten har sedan utvecklats ytterligare i Jerusalems kök. På hebreiska betyder shakshuka ”en bra blandning”, och namnet passar också väldigt fint på maträtten som består av pocherat ägg på en tjock och kryddig grönsakssås vanligen bestående av tomat, paprika, aubergine och vitlök. Den här varianten är perfekt både till brunch och lunch.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ägg
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk rökt spanskt paprikapulver
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 burkar (à 400 g) skalade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • Havssalt och nymald peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 4 stora ägg
  • 200 g halloumi, skivad och grillad
  • 6–8 grönkålsblad utan stjälkar rivna i lagom stora bitar
  • Gör så här

  • 1
    Värm upp en grillpanna sakta på medelhög värme.
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C.
  • 3
    Skär halloumin i skivor, pensla dem med olivolja och grilla dem i grillpannan tills de har fått fina grillränder på båda sidorna.
  • 4
    Värm upp en gjutjärnspanna på medelhög värme i ca 5 minuter.
  • 5
    Häll lite olivolja i stekpannan av gjutjärn, lägg i vitlök, lök och paprikapulver och stek i 5 minuter på svag värme tills löken är mjuk.
  • 6
    Tillsätt skalade tomater, tomatpuré, spiskummin, koriander, salt och peppar och låt småkoka i 15 minuter.
  • 7
    Rör ned rödvinsvinägern och smaka av.
  • 8
    Sänk värmen och gör 4 gropar i såsen. Fyll varje grop med kål och knäck försiktigt ett ägg i varje grop.
  • 9
    Ta av pannan från plattan och tryck ned de grillade halloumiskivorna i maträtten.
  • 10
    Stek i ugnen i 10–15 minuter tills äggen har stelnat och servera.