Senapsglaserad flankstek med kryddig gurksallad

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Senapsglaserad flankstek med kryddig gurksallad
En flankstek är en utsökt styckningsdetalj av nötkött som är lätt att tillaga och den får en krispig yta när den steks på hög värme under kort tid. Kombinerat med sojamarinad och senap är resultatet en mör köttbit med en spännande och läcker glace. Servera den tillsammans med vår kryddiga gurksallad och upplev det bästa från Japan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 250-300 g flankstek
  • 1 vitlöksklyfta, finriven
  • 2 msk soja
  • 2 msk rödvin
  • 1 msk socker
  • 1 tsk fisksås
  • ½ lime, pressad saft
  • wasabipasta eller -pulver, efter smak
  • 2-3 msk dijonsenap
  • 1 msk vegetabilisk olja
Gurksallad
  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • färsk finhackad chili, efter smak
  • Gör så här

  • 1
    Blanda vitlök, soja, rödvin, socker, fisksås, limesaft och ev. wasabi. Skär steken i fyra lika stora bitar – då kan du lättare hålla koll på tillagningen när den steks. Låt köttet marinera i blandningen i två timmar i kylskåp.
  • 2
    Lägg gurkan på skärbrädan och banka några gånger med en kavel – det gör det lättare för gurkan att ta upp smaken från syltlagen. Skär gurkan i lagom stora munsbitar och vänd runt dem i saltet i en skål. Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och häll sedan bort överskottsvätskan. Häll i risvinäger, socker och färsk chili och blanda om ordentligt.
  • 3
    Ta ut köttet från kylskåpet ca 30 minuter innan tillagning så att det inte är kallt när du steker det. Värm upp buffégrytan på hög värme. Stek bitarna runtom samtidigt som du penslar med senap så att glacen karamelliseras. De ska stekas i ca 5 minuter, beroende på storlek, tills de har en krispig och mörk skorpa men de ska fortfarande vara rosa inuti. Servera tillsammans med gurksalladen och eventuellt ris.