Röstipaj med grönkål, valnöt och cheddar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Röstipaj med grönkål, valnöt och cheddar
”Ibland kan jag bli sugen på texturen som finns i en paj, som i denna röstitoppade paj med sitt smöriga tak av riven rotselleri. Smakerna värmer med en rund sötma från muskotnöt, krämiga limabönor, rostade valnötter, mineralerna från grönkålen och syrligheten från cidervinägern. Om du är ute efter en riktigt härlig och rejäl måltid kan du till och med servera den här med potatismos.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL FYLLNINGEN
  • En liten kålrot eller palsternacka (ca 500 g), skalad och skuren i 1 cm bitar
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • 100 g valnötter
  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • 2 rågade matskedar mjöl (jag använde fullkorn)
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 200 g grönkål
  • 1 matsked cidervinäger
  • 400 g limabönor
  • 1 rågad matsked grov senap
  • 100 g cheddar, smulad i små bitar
TILL RÖSTI-TOPPINGEN
  • 1 stor rotselleri, skalad
  • ½ muskotnöt
  • Bladen från ett litet knippe timjan
  • 2 matskedar smör eller ghee
  • Gör så här

  • 1
    Ugnstemperatur 200 °C, gasmärke 6.
  • 2
    Värm ugnen till 200 °C gasmärke 6.
  • 3
    Sprid ut den hackade kålroten på en plåt, ringla över olivolja, krydda med salt och svartpeppar och rosta i ungefär 30 minuter eller tills kanterna är gyllenbruna och mjuka.
  • 4
    Sprid ut valnötterna på en plåt och rosta i ugnen ihop med kålroten i sex minuter eller tills de är gyllenbruna. Hacka lätt och ställ åt sidan.
  • 5
    Hetta upp lite olivolja i en stor panna, tillsätt rödlöken och tillaga den i ungefär 10 minuter eller tills den mjuknat. Tillsätt sedan vitlöken och stek tills den precis börjar få färg i kanterna.
  • 6
    Tillsätt sedan snabbt mjöl och rör i en minut för att tillaga det lite, lägg sedan till lite buljong bitvis, och rör om efter varje slev så att såsen inte blir klumpig.
  • 7
    Dra bort grönkålens blad från stjälkarna, skiva stjälkarna riktigt fint och riv av eventuella stora blad på mitten.
  • 8
    Tillsätt kålen i pannan med vinägern och lägg på locket, och låt sedan grönkålen falla ihop under några minuter.
  • 9
    Häll av vattnet från limabönorna, tillsätt dem i pannan och använd en grytsked för att mosa dem lite.
  • 10
    Ta bort pannan från värmen, tillsätt senap, ost, valnötter och rostad kålrot. Rör ihop, smaka av med salt och peppar och häll sedan i alltihop i Le Creusets rektangulära Heritage-form (26 cm).
  • 11
    För att göra toppingen, riv rotsellerin med den grova sidan av ett rivjärn (du kan också använda en matberedare). Häll i rotsellerin i en sil, salta och låt stå i några minuter för att dra ut fukten. Du kan pressa rotsellerin med händerna för att påskynda processen lite. Flytta sedan över rotsellerin till en skål och riv över muskotnöten. Tillsätt timjanbladen.
  • 12
    Blanda runt allt ordentligt med händerna och sprid sedan ut det över pajfyllningen. Lägg på klickar av smör eller ghee och baka i 20 minuter eller tills fyllningen bubblar och toppingen är gyllenbrun.