Pommes Lyonnaise

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Pommes Lyonnaise
Potatis och lök låter kanske vanligt, men denna okomplicerade maträtt förvandlar de ödmjuka basvaror till extraordinära tillbehör till middagsbordet. Rätten uppstod först i staden Lyon, som ligger i Rhône-Alpes-regionen, där begåvade kockar skapade strukturen och utseendet på denna maträtt. Hemligheten är att förkoka potatisen i saltat vatten innan du lägger dem i en gjutjärnspanna. Baka dem sedan i ugnen tills de är gyllene och krispiga. Pommes Lyonnaise passar utmärkt som tillbehör till stekar eller biffar.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 bakpotatisar
  • 4 msk smör + extra till pensling
  • 1 lök, halverad och skuren i tunna skivor
  • Salt och peppar
  • Garnera med färsk persilja, finhackad
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C
  • 2
    Skala potatisarna och skär dem i ultratunna skivor på en mandolin. Lägg dem i en kastrull och täck med saltat vatten. Koka upp och blanchera dem i 2 minuter. Häll av vattnet och låt svalna
  • 3
    Värm gjutjärnspannan på medelhög värme och smält 2 matskedar smör i pannan. Tillsätt löken och stek tills den är mjuk. Sänk värmen något och fortsätt att steka medan du rör om i löken. När lökarna har karamelliserats, häll upp dem i en skål och låt svalna
  • 4
    Tillsätt ytterligare 2 msk smör i den tomma pannan och låt det smälta. Lägg 1/3 av potatisen i botten av pannan och krydda med salt och peppar. Täck dem med hälften av de karamelliserade lökarna. Upprepa med potatis- och lökproceduren och avsluta med den sista delen av potatisen. Pensla toppen med lite smält smör. Krydda med salt och peppar
  • 5
    Stek i ugnen i 10-12 minuter. Potatisarna ska vara gyllenbruna
  • 6
    Lossa potatisarna från pannan med en tunn spatelkniv och överför dem försiktigt till ett fat. Garnera med persilja och servera maten varm