Pizzahjul med parmaskinka

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
10+ 10+
Pizzahjul med parmaskinka
Recept på pizzahjul med utsökt tapenad och parmaskinka. Baka pizzahjulet i en gjutjärnsgryta - då är du garanterat ett bra resultat.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Fördeg:
  • 10 g jäst
  • 1 knivsudd socker
  • 2 msk ljummet vatten
  • 2 msk mjöl
Deg:
  • 150 g grovt durumvetemjöl
  • 200 g vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 dl ljummet vatten
Tomat-och olivtapenade:
  • 100 g soltorkade tomater i olja
  • 2 msk kapris
  • 1 sardell
  • 2 msk svarta oliver
  • 1½ dl olivolja
Fyllning:
  • 6-8 skivor parmaskinka
  • Gör så här

  • 1
    Blanda jäst med socker, vatten och mjöl till fördegen i en liten skål. Täck över skålen med en handduk, ställ den i rumstemperatur eller varmare och låt degen jäsa i 30 minuter.
  • 2
    Blanda de två mjölsorterna till själva degen och häll ut dem på bänken. Gör en fördjupning i mitten och lägg i fördegen tillsammans med olivolja, salt och ljummet vatten. Knåda degen i minst 10 minuter tills den är blank och smidig. Täck över degen och låt den jäsa i rumstemperatur eller varmare i 1 timme.
  • 3
    Gör under tiden tomat- och olivtapenaden. Lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa dem en kort stund till en grov tapenade.
  • 4
    Knåda degen på mjölad bänk och kavla ut den till en rektangel på ca 30 x 40 cm. Bred ut tomat- och olivtapenaden över degen i ett jämnt lager och lägg parmaskinkan ovanpå. Rulla ihop degen så hårt som möjligt från långsidan och skär rullen i 3-4 cm tjocka skivor.
  • 5
    Sätt ugnen på 240° C. Ställ in en gjutjärnsgryta (4,2 l/24 cm) i ugnen och låt den bli varm. Låt grytan stå i den varma ugnen i minst 15 minuter innan du lägger i degen. Ta ut grytan och fördela pizzahjulen i grytan. Ställ in grytan i ugnen och sänk värmen till 225° C. Grädda hjulen i 25-30 minuter. Låt dem svalna i grytan innan du vänder upp dem.