Perfekt ris i Cocotte Every - samt 5 olika toppingar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Perfekt ris i Cocotte Every - samt 5 olika toppingar
Vi hjälper dig koka det perfekta riset i Cocotte Every. Grytans djupa form leder och fördelar värmen, vilket gör riset tillagas jämnt. Gjutjärn har en energibesparande funktion genom att det håller värmen långt efter att plattan är avstängd – vilket är precis den egenskap vi utnyttjar här. Den extra lockinsatsen i stengods garanterar det perfekt tillagade riset, då det fungerar som en tryckkokare och förhindrar att det stärkelserika vattnet kokar över. Dessutom ger vi dig fem förslag på vad du kan toppa det perfekta riset med. Så ska kvällsmaten vara stark, vegetarisk eller med fisk? Hitta din favorittopping här.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris & gryn
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2,5 dl valfritt ris (basmatiris, jasminris, sushiris, råris, risottoris, osv.)
  • 3,5 dl vatten (till kokning)
  • En nypa salt
  • Valfri topping (se förslagen nedan)
  • Gör så här

  • 1
    Häll riset i en skål och skölj det med kallt vatten. Sila bort vattnet och upprepa två gånger till med rent vatten. Detta görs för att skölja bort överskott av stärkelse. Värm upp Cocotte Every-grytan på medelvärme i 10 minuter.
  • 2
    Häll i ris, vatten och salt i grytan och låt koka upp utan lock. Lägg båda locken på när vattnet börjar koka, sänk värmen till medelvärme och låt riset koka i 5 minuter. Stäng av plattan och låt grytan stå med lock på i 25 minuter tills riset är klart.
  • 3
    OBS: Om du ska koka sushi-, risotto- eller råris kan det behöva vila i 5 extra minuter.
  • 4
    Topping:
  • 5
    Rökt lax och picklad rödlök:
  • 6
    50 g picklad rödlök 100-150 g rökt lax, skuren i strimlor
  • 7
    2,5 dl blancherade edamamebönor
  • 8
    Citronsaft, efter smak
  • 9
    Kimchi och ägg:
  • 10
    100 g kimchi (fermenterade grönsaker) (kan köpas i asiatiska butiker)
  • 11
    2-4 löskokta ägg i halvor
  • 12
    Rödkål, grovhackad
  • 13
    Valfria örter (t.ex. krasse, koriander, thaibasilika, osv.)
  • 14
    Chiliolja, salladslök och jordnötter:
  • 15
    1 msk chiliolja
  • 16
    50 g böngroddar
  • 17
    4 salladslökar, grovhackade
  • 18
    Saltade jordnötter
  • 19
    Gurka och sesam:
  • 20
    1 gurka, skuren i långa skivor
  • 21
    3 rädisor, tunt skivade
  • 22
    Limejuice, efter smak
  • 23
    Soja, efter smak
  • 24
    Ett par droppar sesamolja
  • 25
    Rostade sesamfrön
  • 26
    Avokado och chilimajonnäs:
  • 27
    2 avokador, skurna i lagom stora bitar
  • 28
    30 g syltad ingefära
  • 29
    Sriracha chilimajonnäs (kan köpas i asiatiska butiker)
  • 30
    Ev. rå tonfisk i tunna skivor
  • 31
    Rökt lax och picklad rödlök
  • 32
    50 g picklad rödlök 100-150 g rökt lax, skuren i strimlor 2,5 dl blancherade edamamebönor Citronsaft, efter smak
  • 33
    Kimchi och ägg
  • 34
    100 g kimchi (fermenterade grönsaker) (kan köpas i asiatiska butiker) 2-4 löskokta ägg i halvor Rödkål, grovhackad Valfria örter (t.ex. krasse, koriander, thaibasilika, osv.)
  • 35
    Chiliolja, salladslök och jordnötter
  • 36
    1 msk chiliolja 50 g böngroddar 4 salladslökar, grovhackade Saltade jordnötter
  • 37
    Gurka och sesam
  • 38
    1 gurka, skuren i långa skivor 3 rädisor, tunt skivade Limejuice, efter smak Soja efter smak Ett par droppar sesamolja Rostade sesamfrön
  • 39
    Avokado och chilimajonnäs
  • 40
    2 avokador, skurna i lagom stora bitar 30 g syltad ingefära Sriracha chilimajonnäs (kan köpas i asiatiska butiker) Ev. rå tonfisk i tunna skivor