Pad thai med krispig tofu

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Pad thai med krispig tofu
”Jag älskar pad thai. Jag vet att det är förutsägbart men jag kan inte hoppa över det på en meny. Den här versionen har allt jag älskar med det – krispig tofu, massor av grönsaker, en tung tamarindsås, rostade jordnötter och krispig lök, eftersom pad thai i mitt tycke är meningslöst utan dessa ingredienser.” – Anna Jones
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL TOFUN OCH BROCCOLIN
  • 250 g platta breda risnudlar
  • 250 g fast tofu
  • 250 g lila broccoligroddar och en neutral olja att steka i
  • 2 matskedar soja eller tamarindsås
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
  • 2 cm ingefära, skalad och riven
  • 6 vårlökar, tunt skivade
  • 2 stora ekologiska ägg (valfritt)
  • 100 g böngroddar
TILL SÅSEN
  • 4 matskedar tamarindpasta
  • 1 matsked vegetarisk fisksås
  • 2 matskedar risvinäger
  • 3 matskedar lönnsirap
  • 4 matskedar ljus soja
TILL SERVERING
  • 100 g rostade osaltade jordnötter, grovt hackade
  • 2 röda chili, finhackad
  • 1 liten näve thaibasilikablad, strimlade
  • 1 liten näve myntablad, strimlade
  • 2 ovaxade limefrukter
  • en näve krispig schalottenlök
  • Gör så här

  • 1
    Lägg risnudlar i kallt vatten i minst 10 minuter tills de mjuknat.
  • 2
    Lägg tofun mellan två lager hushållspapper på en plåt, tallrik eller annan ren yta. Lägg en liten tallrik ovanpå och ställ en burk eller vikt på tallriken för att pressa ner. Låt tofun ligga på detta sätt i en halvtimme tills den torkat ut.
  • 3
    Blanda alla såsingredienserna i små burkar med fyra matskedar kallt vatten. Ställ åt sidan.
  • 4
    Skär broccolin i buketter och skiva stjälkarna tunt och håll dem separerade.
  • 5
    Skiva tofun i 1 cm tjocka skivor, ungefär lika långa som halva ditt lillfinger. Värm tre matskedar i en stor stekpanna eller wok på medelhög värme och stek sedan tofubitarna i 6–8 minuter, vänd dem varje minut tills de är helt gyllenbruna.
  • 6
    Tillsätt sojan och rör i ytterligare 30 sekunder (var försiktig här, eftersom såsen kan skära sig). Lyft ut tofun ur pannan med en hålslev och lägg den på en tallrik. Håll den varm på låg temperatur i ugnen.
  • 7
    När pannan är sval nog, torka ur den med hushållspapper och tillsätt ytterligare ett par matskedar olja. Värm på medeltemperatur. Tillsätt vitlök och ingefära i pannan och tillaga i två minuter.
  • 8
    Tillsätt sedan broccolistjälkarna, de avrunna nudlarna, sex matskedar vatten och tillaga i 3–4 minuter tills broccolistjälkarna mjuknat och nudlarna börjar koka och mjukna.
  • 9
    Tillsätt broccolibuketterna, såsen och det mesta av vårlöken tillsammans med ytterligare två matskedar vatten. Rör och tillaga i ytterligare 3–4 minuter tills nudlarna är mjuka nog att äta.
  • 10
    Om du använder ägg, skjut nudlarna till ena sidan av woken, tillsätt lite mer olja och sedan äggen. Punktera äggulorna och när det börjar ta ihop på botten skrapar du i blandningen i nudlarna.
  • 11
    Ta bort pannan från värmen och vänd ner böngroddarna och fördela sedan nudlarna i fyra varma pastaskålar från Le Creuset.
  • 12
    Strö över jordnötterna och resten av vårlöken. Sprid ut chili, örter, krispig lök och schalottenlök.
  • 13
    Pressa över saften från en lime, och servera direkt med resten av limen att pressa över.
 
Recipe by Anna Jones
 
 
Le Creuset