Nyttig morotskaka med yoghurt- och honungsglasyr

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Nyttig morotskaka med yoghurt- och honungsglasyr
Den här versionen av en klassisk morotskaka, tillverkad med mandelmjöl och en topping av yoghurtglasyr smaksatt med honung är helt underbar.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjölkprodukter
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL MOROTSKAKAN
  • 2 stora ägg
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 80 ml mild vegetabilisk olja (raps/avokado)
  • 160 ml honung
  • 125 ml mandelmjölk
  • 5 ml vaniljextrakt
  • 250 g mandelmjöl
  • 1 tesked kanel
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1 tesked bikarbonat
  • 2,5 kryddmått salt
  • 75 gram rostade kokosflingor
  • 200 g morötter, finrivna
  • Matlagningsspray
TILL TOPPINGEN
  • 2,5 dl grekisk yoghurt
  • 125 ml honung
  • Rostad kokos till garnering (valfritt)
  • Pistaschnötter till garnering (valfritt)
  • Gojibär till garnering (valfritt)
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 170 °C och smörj en 23 cm kvadratisk bakform från Le Creuset.
  • 2
    Vispa noggrant ihop ägg, yoghurt, olja, honung, mandelmjölk och vaniljextrakt i en stor skål.
  • 3
    Sikta mandelmjöl, kanel, bakpulver, bikarbonat och salt i en separat skål. Tillsätt de torra ingredienserna i de våta ingredienserna och vänd ner dem tills allt precis är blandat. Vänd ner de rivna morötterna och de rostade kokosflingorna.
  • 4
    Häll i en smord form och baka i 30–40 minuter eller tills en isatt sticka kommer ut ren.
  • 5
    Blanda den grekiska yoghurten och honungen lite lätt i en skål.
  • 6
    Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i 2 timmar eller mer.
  • 7
    Dekorera kakan med yoghurtglasyren och toppa med kokos, pistaschnötter och gojibär.
  • 8
    Dela den i nio portioner och njut.