Moussaka med lamm och sötpotatis

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Moussaka med lamm och sötpotatis
Moussaka är en fantastisk rätt från de grekiska öarna, och innehåller generösa lager med stekt aubergine, lammkött, aromatiska kryddor och sötpotatis. Tillsammans gräddas ingredienserna till en gyllenbrun, frasig rätt. Traditionellt används vanlig potatis, men sötpotatis blir klar snabbare och ger en härlig och söt touch till moussakan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 msk olja att steka i
  • 1 lök, grovhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kg lammfärs
  • 1 tsk Herbes de Provence (eller liknande)
  • 1 tsk mald kanel
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk mild curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 2 msk tomatchutney
  • 400 g krossade tomater på burk
  • 400 g sötpotatis i tunna skivor (0,5 cm)
  • 400 g aubergine i tunna skivor (0,5 cm)
  • Salt och peppar
Béchamelsås:
  • 100 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 800 ml mjölk
  • 2 tsk mald muskotnöt
  • 1 ägg
  • Salt och peppar
  • 50 g riven cheddarost
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 ⁰C/varmluft 180 ⁰C
  • 2
    Ställ ugnsformen på spisen på medelhög värme. Tillsätt olja och värm upp den försiktigt. Tillsätt lök och stek den i 5 minuter tills den börjar mjukna. Tillsätt därefter vitlök och steg i ytterligare 1 minut.
  • 3
    Häll köttfärsen i ugnsformen och bryn den. Strö Herbes de Provence, kanel, paprika, curry och spiskummin över köttet, tillsätt sedan tomatchutney och rör om.
  • 4
    Häll ner de krossade tomaterna i ugnsformen med köttet, fyll den tomma burken med vatten och häll ner det i formen. Rör om alla ingredienserna och låt grytan sjuda över medelhög värme i 30 minuter tills vätskan har reducerats till en tjock köttsås.
  • 5
    Lägg under tiden potatisskivorna i saltat, kokande vatten och koka i 5 minuter. Potatisen ska bara mjukna lite grand. Häll av vattnet och ställ dem åt sidan.
  • 6
    Pensla aubergineskivorna med lite olja och stek dem på en grillpanna tills de börjar få färg. Ställ dem åt sidan med potatisen tills rätten är redo att slutföras.
  • 7
    Béchamelsås: Gör först en redning genom att smälta smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt mjölet och blanda ordentligt. Koka upp under konstant omröring över låg till mellanhög värme i ca 2 minuter.
  • 8
    Tillsätt mjölken lite åt gången. Rör hela tiden medan redningen absorberar vätskan varje gång du tillsätter den för att ge en slät och blank sås. När all mjölk är tillsatt strör du i muskotnöt, vispar ner ägget och tar bort såsen från värmen. Smaka av med salt och peppar.
  • 9
    För att montera moussakan fördelar du först köttsåsen i ett jämnt lager på botten av ugnsformen. Fördela därefter de grillade auberginerna följt av sötpotatisen. Häll slutligen såsen över och avsluta med den rivna osten. Grädda i ugnen i 35-40 minuter tills moussakan fått en gyllenbrun och frasig yta.
  • 10
    När den är klar tas moussakan ut ur ugnen och får vila i 5 minuter för att bli fast.
 
Kockens noteringar:
Om du inte har någon sötpotatis kan du helt enkelt använda bakpotatis som du kokar i 3-5 minuter längre.
Du som inte tycker om lamm kan följa det här receptet med all slags hackat kött. Även om det inte är så traditionellt, kan man använda fläsk- eller oxfärs eller kalkonfärs.
 
 
Le Creuset