Mini baklavagrytor

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

För dina baklavagrytor:
  • 200 g filodeg (för baklava)
  • 200 g smör
  • 200 g pistagenötter
  • 100 g kex
Till honungssirapen:
  • 250 g honung
  • 100 g socker
  • 250 ml vatten
  • 3-4 skivor citron
  • Gör så här

  • 1
    Krossa pistagenötterna och kexen fint och blanda ihop dem.
  • 2
    Smält smöret.
  • 3
    Skär filodegen i små rutor på 10x10cm så att de får plats i minigrytorna.
  • 4
    Lägg nu 5-7 lager av filodegen i en minigryta, och häll ca en matsked av din pistage-kexblandning över.
  • 5
    Upprepa detta två gånger till så att du har totalt 3 lager av pistage-kexblandningen. Du kan också skära de sista lagren filodeg i cirklar för en finare finish.
  • 6
    Tillsätt 30-35 g smör i varje minigryta och skär varje baklavagryta i 4 trianglar för att säkerställa att smöret tränger igenom alla lager.
  • 7
    Grädda i ugnen i 40 minuter i 160°C.
  • 8
    Medan dina mini baklavagrytor gräddas kan du göra din sirap.
  • 9
    Tillsätt alla ingredienser i en Le Creuset-gryta och låt koka upp på medelvärme.
  • 10
    Sänk värmen när det kokat upp och låt sjuda i 20 minuter så att sirapen tar upp smaken från citronskivorna.
  • 11
    Låt den svalna till rumstemperatur och häll den över dina mini baklavagrytor när de kommer ut ur ugnen.
  • 12
    Servera dina läckra mini baklavagrytor med vaniljglass.