Matäppelmunkar med bacon och ost

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
8-10 8-10
Matäppelmunkar med bacon och ost
Äppelmunkar måste inte bara vara söta bakverk utan de kan även avnjutas salta. Du kan själv välja fyllning, men i vår variant av matäppelmunkar tycker vi om att ha bacon och mozzarella. Då kan du äta matäppelmunkar och använda din munkpanna i gjutjärn året runt och inte bara till jul. Receptet räcker till ca 30 äppelmunkar och är framtaget i samarbete med Frederikke Wærens.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 1 liten nypa salt
  • 1 rågad tsk bikarbonat
  • 2 ägg (vitor och gulor separerade)
  • 4 dl lättfil eller lättyoghurt samt lite extra till bikarbonaten
  • 1 paket tärnat bacon
  • 150 g riven mozzarella
  • 1 tsk oregano
  • Kokosfett eller ister till gräddning
  • Gör så här

  • 1
    Stek bacontärningarna knapriga i en stekpanna och låt dem rinna av på hushållspapper.
  • 2
    Häll fil eller yoghurt i en skål och tillsätt vetemjöl, salt och socker. Vispa ihop ordentligt.
  • 3
    Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa.
  • 4
    Tillsätt stekta bacontärningar, riven mozzarella och oregano.
  • 5
    Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner dem. Häll smeten i en kanna så är den lätt att hantera när du häller den i munkpannan.
  • 6
    Rör ut bikarbonat i lite fil eller yoghurt och häll i smeten precis innan du gräddar äppelmunkarna.
  • 7
    Värm munkpannan till lite över medelvärme.
  • 8
    När pannan är tillräckligt varm, lägg i en liten klick ister eller kokosfett i varje fördjupning i munkpannan.
  • 9
    Häll smet i varje fördjupning, men bara till precis under kanten eftersom smeten jäser upp.
  • 10
    Vänd äppelmunkarna med en stekgaffel eller en sticka när de är ljusbruna och släpper lätt. Äppelmunkarna ska gräddas runt om, men första gången du vänder dem ska de vändas helt så att sidan med den ogräddade smeten vänds ned i fördjupningen.
  • 11
    Ta upp äppelmunkarna ur pannan när de är färdiggräddade – prova ev. att öppna en av dem. Lägg dem på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
  • 12
    Tips: Servera matäppelmunkarna med t.ex. crème fraiche eller en god tomatsås att doppa i.