Mangoldgratäng med brödsmulor, grädde och parmesan

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Mangoldgratäng med brödsmulor, grädde och parmesan
Ska kvällsmaten vara enkel och grön? Mangoldgratäng brödsmulor, grädde och parmesan smakar fantastiskt.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 stora knippen mangold
  • 2 tjocka skivor dagsgammalt bröd
  • Olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • ½ röd chili, finhackad utan kärnor
  • 3 finhackade sardellfiléer
  • 1 näve riven parmesan
  • 5 dl vispgrädde
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 200 °C.
  • 2
    Skölj mangolden noga i kallt vatten och blanchera den i saltat vatten i 5 minuter. Häll av den och låt den droppa av på en ren kökshandduk.
  • 3
    Rosta brödet i ugnen tills det är gyllenbrunt och mixa det i en matberedare. Sätt en kastrull på plattan och häll 1 msk olivolja i kastrullen tillsammans med vitlök, chili och sardeller. Låt det fräsa i 1–2 minuter och tillsätt grädden. Sänk värmen och låt grädden småkoka i 5–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • 4
    Lägg mangolden i en rektangulär ugnsform och häll över gräddblandningen. Tillsätt parmesan och brödsmulor. Ringla ett par droppar olivolja över mangolden och ställ in formen i ugnen.
  • 5
    Grädda mangolden i 30–35 minuter tills ytan är gyllenbrun och frasig.