Lax marinerad i nanbansås

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Lax marinerad i nanbansås
Nanbanzuke är marinerad fisk i en läcker citrus-/sojabaserad vinägrett. Det är en friterad maträtt där nanbansåsen ger en lätt och fräsch smak. En underbar maträtt som kan göras i förväg – den kan till och med serveras kall.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 morot, juliennestrimlad
  • 1–2 rödlökar, skivad
  • 4 laxfiléer
  • En nypa salt
  • Majsmjöl (att strö över)
Nanbansås
  • 200 ml kombu dashi (buljong) (10 x 10 cm torkad tång + 500 ml vatten)
  • 3 msk ljus soja
  • 100 ml risvinäger
  • 4 msk mirin (sött risvin)
  • 4 msk socker
  • 2/3 tsk salt
  • 2 msk yuzusaft eller citronsaft
Dekoration
  • Hackad purjo- eller vårlök
  • Gör så här

  • 1
    För att göra kombu dashi, börjar du med att torka av tången med en ren trasa. Häll vatten i en kastrull och blötlägg tången i minst 30 minuter eller över natten. Värm upp den långsamt tills vattnet kokar, ta upp tången och ta bort buljongen från värmen och ställ den åt sidan.
  • 2
    Skär löken i tunna skivor och skär moroten i juliennestrimlor.
  • 3
    Lägg alla ingredienser till såsen i en gryta: kombo dashi, socker, mirin, risvinäger och yuzusaft och värm upp till precis under kokpunkten.
  • 4
    Häll sedan i strimlad morot och den skivade löken och stäng av värmen. Häll såsen i en form med höga kanter.
  • 5
    Strö över lite salt på laxen och låt den stå i 10 minuter. Torka sedan av laxen med lite hushållspapper.
  • 6
    Skär laxen i 3 cm stora kuber och strö över majsmjöl. Frityrstek laxen 170 °C i grytan i 3–5 minuter, ta upp dem ur oljan och lägg direkt ner dem i nanbansåsen. Låt laxbitarna marinera i minst ett par timmar (i en del japanska kök låter man det stå i flera dagar).
  • 7
    Dekorera med hackad purjolök eller vårlök och servera med ångade sockerärtor, edamamebönor och ris.
  • 8
    Tips: Prova olika typer av fisk som t.ex. makrill, torsk eller sardiner. Kyckling eller grönsaker kan också användas. Yuzusaft kan oftast köpas på flaska i vanliga matbutiker eller online.