Krämig currysås med fisk och lila blomkål

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Krämig currysås med fisk och lila blomkål
Denna curry med gurkmeja, kokos och blomkål har vackra färger och fin smak och är både god och hälsosam. Om du gör din egen curry får du en mer aromatisk curry och det är förvånansvärt enkelt. Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda dem. Det är en enkel och nyttig vardagsrätt som inte sviker.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • En stor knippe koriander
  • 1 stjälk citrongräs, grovhackad
  • 1 grön chili, grovhackad utan kärnor
  • 1 lök, grovhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit ingefära (en tumme lång), skalad
  • 10 g färsk gurkmeja, riven, eller 1 msk malen gurkmeja
  • 1 msk milt currypulver
  • 1 msk kokosolja
  • 350 g lila blomkål (du kan även använda vanlig blomkål)
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 250 g färsk valfri fisk
  • Salt och peppar
Till servering:
  • 1 lime, saft och skivor
  • Kokt råris
  • Gör så här

  • 1
    Plocka bladen av koriandern och spara dem
  • 2
    Lägg korianderstjälkarna, citrongräs, chili, hälften av den hackade löken, vitlök, ingefära, gurkmeja och currypulver i matberedaren
  • 3
    Blanda till en slät pasta (tillsätt ev. lite vatten vid behov)
  • 4
    Värm upp grytan på medelvärme
  • 5
    Lägg i kokosoljan och låt den smälta
  • 6
    Tillsätt resten av den hackade löken och stek den mjuk
  • 7
    Tillsätt currypastan och stek i ytterligare 5 minuter och rör om hela tiden
  • 8
    Skär blomkålen i stora buketter och lägg ner i grytan
  • 9
    Rör runt blomkålen så att den täcks av currypastan
  • 10
    Häll i kokosmjölk i grytan
  • 11
    Fyll den tomma kokosmjölksburken med vatten och häll det i pannan
  • 12
    Koka upp och låt sjuda i 15 minuter på svag värme
  • 13
    Skär fisken i stora bitar och lägg i grytan
  • 14
    Låt allt småkoka tills fisken är genomkokt – ca 7 minuter (om såsen reduceras för snabbt, lägg på locket)
  • 15
    Lägg på korianderbladen
  • 16
    Smaka av med salt, peppar och limesaft
  • 17
    Servera med lime och råris
  • 18
    Tips: Det går även bra att använda fryst fisk istället för färsk. Lägg till ca 5 minuter på koktiden. Kontrollera att fisken är färdigkokt genom att försiktigt dela den med en gaffel Du kan även byta ut fisken mot kött eller skaldjur eller göra ett vegetariskt alternativ med tofu eller kikärter