Köttbullar med lamm och mynta i tomatsås med smak av chermoula

ANTAL PERSONER
6-8 6-8
Köttbullar med lamm och mynta i tomatsås med smak av chermoula
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Köttbullar
  • 1 kg lammfärs
  • 4 teskedar malda kumminfrön
  • 2 teskedar malda korianderfrön
  • 2 teskedar stark paprika
  • 4 matskedar hackad mynta
Annat
  • 2 grovhackade vitlöksklyftor
  • 5 cm skalad och grovhackad ingefära
  • 2 teskedar harissapasta
  • 2 teskedar malen ingefära
  • 2 teskedar malda kumminfrön
  • 2 teskedar malda korianderfrön
  • 2 teskedar stark paprika
  • 1 matsked citronsaft
  • 4 matskedar olivolja
  • 2 medelstora finhackade lökar
  • Tre stycken 7,5 cm kanelstänger
  • Två (400 g) burkar krossade tomater
  • 2 matskedar ljus honung
  • 150 ml lammbuljong, kycklingbuljong eller vatten
  • 2 matskedar färsk grovhackad mynta
  • Små myntablad att garnera med
  • Skalet från en liten konserverad citron skuren i tunna strimlor till garnering
  • Gör så här

  • 1
    Lägg vitlök, ingefära, harissa, kryddor, citronsaft och 2 matskedar av oljan i en liten matberedare med 1 tesked salt och mixa till en jämn pasta.
  • 2
    Köttbullarna: lägg lammfärsen i en skål med kummin, koriander, paprika, mynta, 1½ tesked salt och lite nymalen svartpeppar och blanda noggrant med händerna. Dela upp blandningen till 35 g delar och rulla dem till bollar stora som en golfboll med lätt oljade händer. Värm upp de två återstående matskedarna med olja i grytan, lägg i köttbullarna och stek en kort stund på alla sidor tills de blivit lätt brynta. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på en tallrik.
  • 3
    Lägg löken och kanelstängerna i oljan som finns kvar i grytan och stek varsamt tills löken är mjuk och har fått lite färg – omkring fem minuter. Rör ner kryddpastan och stek försiktigt i två minuter. Tillsätt tomater, honung och lammbuljong eller vatten och låt det börja sjuda. Tillsätt köttbullarna i såsen och sjud utan lock i 20 minuter, rör om emellanåt tills såsen har reducerats och tjocknat. Krydda efter smak och rör i myntan. Sprid ut myntabladen och remsor av konserverad citron över och servera med couscous.
  • 4
    Kockens tips
  • 5
    Chermoula är en marockansk kryddpasta som tillverkats med mynta, citronjuice och harissapasta. Du kan köpa den färdigblandad i små burkar på de flesta stormarknader.
  • 6
    Konserverade citroner är en traditionell Nordafrikansk ingrediens. För att använda dem, skär dem i fyra klyftor och dra eller skrapa bort fruktköttet och hacka sedan skalet tunt.
  • 7
    Malda kryddor förlorar sin smak väldigt snabbt så försök att mala fröna precis innan du ska använda dem om du kan.
  • 8
    För att tillaga sex portioner, lägg 400 g torr couscous i en värmebeständig skål med ¾ tesked salt och 1½ matsked olivolja. Häll över 400 ml kokande vatten, rör inte om och täck med en ren kökshandduk och låt det stå i fem minuter. Ta sedan av kökshandduken och fluffa upp kornen med en gaffel. Smält 40 g smör i en non-stick-panna, tillsätt couscousen och rör försiktigt på låg temperatur tills all couscous är varm. Rör varsamt ner den fint rivna zesten från en stor citron precis innan servering.