Kalvfrikassé med grön sparris och färska örter

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Kalvfrikassé med grön sparris och färska örter
En klassisk rätt serverad i en tidlös klassiker. Hemlagad kalvfrikassé leder tankarna tillbaka till matlagningstraditioner från gamla dagar.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 kg kalvstek av t.ex. rulle eller fransyska
  • 6 dl vitt vin
  • 4 dl vatten
  • Kryddbukett bestående av 1 kvist rosmarin, 2 lagerblad, 2 dillstjälkar och 2 persiljestjälkar
  • 8 hela pepparkorn
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk havssalt
  • 4 msk maizena
  • 1 citron
  • Nymald vitpeppar
  • 1 knippe grön sparris
  • 4 morötter
  • 500 g salladsärter (sugarsnaps)
  • 1 knippe körvel
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe bladpersilja
  • Gör så här

  • 1
    Skär köttet i ca 4 x 4 cm stora bitar. Lägg kött, vin och vatten i grytan och koka upp sakta. Skumma av med hålslev. Tillsätt kryddbuketten och de hela pepparkornen. Koka köttet under lock på låg värme i en timme.
  • 2
    Torka av grytans kanter med hushållspapper och ta bort kryddbuketten. Tillsätt grädde och salt.
  • 3
    Red såsen med maizena utrört i vatten. Rör tills såsen tjocknar, ca 6-8 minuter. Smaka av med citronsaft och vitpeppar.
  • 4
    Skiva morötterna och lägg dem i grytan.
  • 5
    Skär sparris och salladsärter i bitar på snedden och låt dem koka med i grytan i 5-6 minuter före serveringen.
  • 6
    Hacka örterna. Spara lite av örterna till dekoration. Vänd ned de hackade örterna i frikassén precis före serveringen.
  • 7
    Lägg upp frikassén i djupa tallrikar och dekorera med örter på toppen.
  • 8
    Servera med kokt sparrispotatis eller ett gott bröd.