Japanska grillspett – tre olika

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Japanska grillspett – tre olika
Om du gillar asiatisk mat, kommer du älska dessa japanska spett som kallas ”Kushiyaki”. Vi har valt tre spett med olika svårighetsgrad, men alla smakar fantastiskt. Servera dem tillsammans med ris och soja. OBS Om du använder grillspett av trä, ska de läggas i blöt ca 10 minuter innan användning.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kyckling
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Grillspett 1 – sparris med bacon (3-4 spett)
  • 10 sparris
  • 10 tunna baconskivor
Grillspett 2 – kyckling och salladslök med sojaglace
  • 4-5 kycklinginnerfiléer
  • 8 salladslökar
  • 1 tsk vita sesamfrön, rostade
Sojaglace
  • 1 dl kycklingfond
  • 1 dl soja
  • 0,5 dl mirin (sött risvin) (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)
  • 0,5 dl sake eller vitt vin
  • 20 g majsmjöl blandat med lite kallt vatten, tills det är tunnflytande
Grillspett 3 – kryddiga kycklingbullar med sojaglace (6 spett)
  • 300 g kycklingfärs
  • 2 vitlöksklyftor, finrivna
  • 1 cm ingefära, skalad och finriven
  • 1 tsk sesamolja
  • chilisås, efter smak
  • salt och peppar
  • vegetabilisk olja
  • Gör så här

  • 1
    Grillspett 1 – sparris med bacon
  • 2
    Skär bort den nedre torra delen av sparrisarna och skär varje sparris i 3-4 bitar (beroende på storlek). Blanchera dem i saltat vatten i 30 sekunder och skölj dem sedan i kallt vatten så att tillagningsprocessen avstannar. Torka av dem med lite hushållspapper.
  • 3
    Skär baconskivorna i samma antal bitar som sparrisbitarna. Linda en bit bacon runt en bit sparris och sätt fast dem på grillspettet. Fördela dem lika, ungefär fem på varje spett och pressa ihop bitarna ordentligt.
  • 4
    Värm upp grillplattan på medelvärme i ca 5 minuter och stek sedan spetten tills baconet är brunt och krispigt på båda sidor.
  • 5
    Grillspett 2 – kyckling och salladslök med sojaglace
  • 6
    Häll kycklingfond, soja, mirin och sake/vitt vin i en kastrull och låt det småkoka. Häll i majsmjölet som blandats med vatten och rör om tills det tjocknar. Ta av glacen från värmen och låt den svalna.
  • 7
    Skär varje innerfilé i 2-3 bitar så att de blir till munsbitar. Skär även salladslöken så att de passar kycklingbitarnas storlek. Fördela alla bitarna jämnt på spetten, ca tre bitar kyckling och tre bitar salladslök på varje spett. Varva kyckling och salladslök på spetten och tryck fast bitarna ordentligt.
  • 8
    Värm grillplattan på medelhög värme i ca 5 minuter. Pensla på sojaglacen på spetten och stek dem runtom i 15-20 minuter tills de är bruna och glacen har karamelliserats. När grillspetten är klara penslar du dem en sista gång med glacen och strö sedan över sesamfrön.
  • 9
    Grillspett 3 – kryddiga kycklingbullar med sojaglace
  • 10
    Blanda kycklingfärs, vitlök, ingefära, sesamolja, salt och peppar och blanda ihop till en fast färs. Ta lite vegetabilisk olja i händerna och forma färsen runt grillspettet till en platt frikadell (ca 1 cm tjock och 3 cm lång).
  • 11
    Värm upp grillplattan på medelvärme i ca 5 minuter och stek kycklingbullarna på alla sidor tills de fått fin färg och nästan är genomkokta. Pensla dem sedan med sojaglace och stek så att glacen karamelliseras.