Hasselbackspotatis i stekpanna med rökt havssalt och knaprigt bacon

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Hasselbackspotatis i stekpanna med rökt havssalt och knaprigt bacon
Upplever du också att du ofta har potatis i överflöd? Denna enkla men goda rätt är ett spännande sätt att använda dina överblivna råvaror – och det kan till och med bli ännu bättre än rätten du egentligen köpte dem till!
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 8 potatisar (välj gärna en fast sort)
  • 5 msk smält smör eller olivolja
  • 4 tsk rökt paprikapulver
  • 2 msk färsk timjan
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 2 msk färsk persilja
  • 2 tsk rökt havssalt
  • 200 g bacon, tärnat
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 210 °C
  • 2
    Skär bort en tunn skiva på längden – detta ger en stadig och bra botten till “hasselbackarna”. Placera potatisen med den platta sidan nedåt och skär den sedan i tunna skivor (ca ½ cm), men inte helt igenom. Gör likadant med alla potatisarna.
  • 3
    Finhacka alla örter och lägg dem i en skål tillsammans med olja och kryddor. Pensla potatisarna med örtblandningen, strö över rökt havssalt och lägg dem tätt ihop i stekpannan.
  • 4
    Stek potatisarna i ugnen i 50 minuter, strö över bacon och stek i ytterligare 10 minuter.
  • 5
    Kockens anmärkning: Den här rätten passar bra ihop med t.ex. ångkokt broccoli och en fräsch grönsallad smaksatt med lite olja och citron.