Gumbo med sötpotatis och rökt paprika

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Gumbo med sötpotatis och rökt paprika
Gumbo är en populär gryta eller soppa i USA och är dessutom delstaten Louisianas officiella maträtt. Den här maträtten bygger på rökiga, djupa och fylliga smaker från en blandning av kryddor som långsamt sugs upp av sötpotatisen och buljongen under hela tillagningen. Grytan är färgstark med paprika i tre färger och den är generös, intensiv och kraftfull samtidigt som den är välgörande och nyttig.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 msk rökt rapsolja
  • 1 stor rödlök, finhackad
  • 2 stora selleristjälkar, finhackade
  • 1 grön paprika, grovhackad
  • 1 gul paprika, grovhackad
  • 1 burk rostad röd paprika, avrunnen och grovhackad
  • 1 msk torkade blandade örter
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk rökt, sött paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 l grönsaksbuljong, varm
  • 550 g sötpotatis, skalad och skuren i stora bitar
  • 2 msk lönnsirap
  • 6 timjankvistar
  • 2 lagerblad
  • havssalt och krossad svartpeppar
Till servering:
  • Litet knippe persilja, grovhackat
  • 90 g vitt ris eller råris
  • Gör så här

  • 1
    Värm upp oljan i Le Creusets sauteusepanna 3-ply i rostfritt stål 28 cm på medelhög värme. Stek den finhackade löken och sellerin i 5 minuter tills de börjar mjukna. Häll sedan i de hackade paprikorna och stek ytterligare
  • 2
    i 1 minut.
  • 3
    Strö över de blandade örterna innan du rör i chipotlepastan och sedan häller du i paprikapulver, cayennepeppar och vitlök och steker i 2 minuter. Rör i mjölet så att alla ingredienser täcks av mjölet och kryddorna och se till att det inte bränner fast i botten på pannan.
  • 4
    Häll i den varma buljongen och sötpotatisbitarna. Rör i lönnsirapen så
  • 5
    att allt blandas innan du häller i timjan och lagerblad. Krydda med lite
  • 6
    salt (beroende på hur salt buljongen är) och en generös mängd krossad svartpeppar.
  • 7
    Låt gumbon småsjuda varsamt utan lock så att den reduceras, om den reduceras för snabbt sänker du värmen och lägger på locket. Småsjud på låg till medelhög värme i 45 minuter tills sötpotatisen är genomkokt och såsen har reducerats och blivit tjock och blank.
  • 8
    Krydda igen efter behag innan du strör över hackad persilja och serverar med kokt ris.
 
Kockens tips:
Den här maträtten är inte begränsad till bara sötpotatis och paprika – varför inte testa butternutpumpa eller en burk kidneybönor? Det blir inte lika traditionellt men gör rätten ännu mer hälsosam och varierad.
 
 
Le Creuset