Grytstek med öl

SVÅRIGHETSGRAD
Avancerad Avancerad
TILLAGNING
Över 2 timmar Över 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grytstek med öl
Den här rätten är perfekt att göra i en oval ugnsform på ca 3 l från Le Creuset. Rätten är typisk höstmat – en härligt mör köttbit i god sås. När man väl har ställt in rätten i ugnen så sköter den sig själv och man kan njuta av den härliga doften som sprider sig i huset.
HUVUDINGREDIENSER
  • Nötkött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 1 kg högrev
  • 250 g sidfläsk
  • 1 flaska aromatiskt mörkt öl
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 2 stora lökar
  • 3 msk soja
  • ½ msk hel svartpeppar
  • 3 enbär
  • ½ röd chili
  • 2 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 stor msk grovt salt
  • 2–3 msk olivolja
  • Gör så här

  • 1
    Skär grönsakerna i grova bitar.
  • 2
    Skär fläsket i små tärningar.
  • 3
    Skär köttet i lagom stora biffar.
  • 4
    Lägg alla ingredienser i ugnsformen.
  • 5
    Bryn allt i ugnen i 200 grader tills kött och grönsaker har fått färg. Vänd runt ett par gånger. Det tar en halvtimme.
  • 6
    Häll på vatten tills kött och grönsaker är täckta till hälften.
  • 7
    Lägg på locket på ugnsformen och sänk temperaturen till 150 grader. Härefter är stektiden ca 3 timmar.
  • 8
    Vänd runt blandningen 3–4 gånger under stekningen så att allt kött blir mört.
  • 9
    Häll av vätskan i en gryta och koka ihop den tills den tjocknar. Häll tillbaka såsen i ugnsformen och servera med potatismos.