Grön risotto

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under en timme Under en timme
TILLAGNING
Under två timmar Under två timmar
ANTAL PERSONER
+10 +10
Grön risotto
Hylla färska ingredienser direkt från gårdarna med en utsökt variant av den klassiska risotton. Rik, perfekt krämig risotto med broccoliris och hyvlad sparris.
HUVUDINGREDIENSER
  • Ris och gryn
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 4 l ekologisk kycklingbuljong, varm
  • 4 matskedar olivolja
  • 2 stora lökar, finhackade
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 800 g arborioris
  • Havssalt och nymalen svartpeppar till kryddning
  • En liten broccoli, blancherad och kyld i iskallt vatten
  • 200 g finriven parmesan
  • 100 g smör
  • 160 g färska ärtor, blancherade och kylda i iskallt vatten
  • 100 g sparris hyvlad med en grönsaksskalare och lagd i isvatten
  • Gör så här

  • 1
    Häll buljongen i en stor hög gryta och låt den börja sjuda.
  • 2
    Värm upp en Le Creuset sauteusegryta Toughened Non-Stick 28 cm på medelhög värme, tillsätt 4 matskedar olivolja och sautera löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och tillaga i ytterligare två minuter.
  • 3
    Tillsätt ris och tillaga i 2–3 minuter under kontinuerlig omrörning för att försluta och rosta det. Tillsätt två grytskedar varm buljong i riset under kontinuerlig omrörning och låt det koka tills all vätskan har absorberats. Repetera processen tills all buljong är slut och riset är al dente och krämigt. Det är väldigt viktigt att röra i risotton under tillagningen för att skapa en krämig och rik slutprodukt – krydda efter smak.
  • 4
    Använd en vass kniv för att göra ”broccoliris” genom att finhacka broccolin eller mixa den några gånger i mixern.
  • 5
    När risotton har kokat klart, vänd ner två tredjedelar av broccoliriset och 50 g av den hyvlade sparrisen. Stäng av värmen och tillsätt den rivna parmesanen och smör. Rör ner de blancherade ärtorna.
  • 6
    Garnera med broccoliris, hyvlad sparris och mer riven parmesan.