Grillade lax- och vårlöksspett med pitabröd

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grillade lax- och vårlöksspett med pitabröd
Dessa smakrika grillade laxkebabspett passar perfekt tillsammans med pitabröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL MARINADEN
  • 5 matskedar olivolja
  • 1 tesked sesamolja
  • Juice och zest från 2 lime
  • 1 tesked chiliflakes
  • En nypa havssalt
  • 2 teskedar honung
  • 1 tesked harissakryddblandning eller rökt paprika
TILL LAXEN
  • 1 kg färsk laxfilé (använd magen på grund av dess tjocklek och inte stjärten)
  • 300 g vårlök eller små purjolökar
TILL SERVERING
  • Delat och grillat pitabröd
  • Rädisskivor
  • Nyhackad dill
  • Citronyoghurt
  • Limeklyftor
  • Gör så här

  • 1
    Gör marinaden genom att blanda alla ingredienserna.
  • 2
    Skär laxen i stora, jämnstora bitar. Lägg dem i marinaden och låt det stå i rumstemperatur och dra in smakerna i ca 15 minuter.
  • 3
    Tillaga vårlöken eller de små purjolökarna hela över öppen eld tills de blivit brända på ytan och lite mjuka. Skär dem i jämnstora bitar som är stora nog att trä på ett spett. Skapa dina grillspett genom att placera varje del lax på ett spett med vårlök eller purjolök mellan varje laxbit.
  • 4
    Värm Le Creusets 24 cm kvadratiska grillplatta i gjutjärn på medelhög temperatur och tillaga varje spett i 2–3 minuter per sida, tills de är tillagade så som du vill ha dem. Om du behåller fiskens skinn på så tillagar du med skinnsidan neråt lite längre för en krispig yta. Servera med delade och grillade pitabröd, rädisaskivor, nyhackad dill, citronyoghurt med varma laxspett och limeklyftor.