Grillade lammkotletter med picklad rödlök och raita

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Mer än 2 timmar. Mer än 2 timmar.
TILLAGNING
Under en timme Under en timme
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grillade lammkotletter med picklad rödlök och raita
Att marinera lammkotletterna kommer att ge smak och hjälper till att göra lammet mört och saftigt så att det smälter i munnen. Ta dig tid att först steka fettet på lammkotletterna krispigt i grillpannan.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

TILL DE KÄRNMJÖLKSMARINERADE LAMMKOTLETTERNA
  • 8 kotletter från frigående lamm
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 3,5 dl kärnmjölk
  • 4 klyftor pressad vitlök
  • Zest från 1 citron
TILL PICKLADE RÖDLÖK
  • 1 tunt skivad rödlök
  • Saft från 2 citroner
  • 5 g havssalt
TILL GURKRAITAN
  • 1,5 dl yoghurt
  • ½ gurka, riven
  • 10 g färsk mynta, finhackad
  • 1 klyfta pressad vitlök
TILL TILLBEHÖREN
  • 2 auberginer, skivade till långa chips
  • ¼ vattenmelon, skuren i trekantiga klyftor
  • 1 citron, skuren i klyftor till servering
  • Gör så här

  • 1
    Börja med att krydda lammkotletterna med salt och peppar.
  • 2
    Blanda samman kärnmjölk, vitlök och citronzest i en stor ugnsform. Lägg de kryddade kotletterna i kärnmjölksblandningen och massera in den i köttet. Marinera i kylen i minst två timmar eller över natten.
  • 3
    Lägg den tunt skivade rödlöken i en skål för att göra den picklade rödlöken. Strö 5 g havssalt över löken och massera dem tills de släpper vätska. Pressa sedan över saften från 2 citroner och låt det stå och dra.
  • 4
    Gör raitan genom att lägga yoghurt, riven gurka, mynta, citronsaft, vitlök, salt och peppar i en skål och blanda ihop ordentligt.
  • 5
    Förvärm ugnen till 180 °C/160 °C varmluftsugn/gasmärke 4.
  • 6
    Ställ en Le Creuset 30 cm låg rektangulär grillpanna på medelvärme. Ta ut kotletterna och marinaden ur kylen (släng marinaden). Torka av marinaden med hushållspapper.
  • 7
    Lägg kotletterna med fettsidan neråt på i den varma grillpannan. När lammfettet är krispigt, snabbstek köttet på grillen tills det får grillränder. Ta försiktigt bort grillpannan från värmen och ställ den i ugnen och tillaga i ytterligare 8–10 minuter eller så länge du vill.
  • 8
    När lammet är färdiglagat, avlägsna det från grillpannan och låt det vila i 5 minuter. Låt alltid köttet vila så att det förblir saftigt och mört. Lägg under tiden de skivade auberginerna i en skål med olivolja, salt och peppar. Grilla tills grillränderna syns och avlägsna från grillen när de är färdiglagade.
  • 9
    Servera kotletterna med auberginechips, grillad vattenmelon, picklad lök och gurkraita.