Grillad senapslax med potatissallad

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grillad senapslax med potatissallad
Få läckra och inbjudande grillränder på din lax genom att steka den på en grillpanna i gjutjärn. Servera med t.ex. en potatissallad.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Senapslax:
  • 2 laxfiléer med stjärt och skinn (ca 800 g totalt)
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk soja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, finhackad
  • 3 msk färsk dragon eller dill, hackad
  • 4 kvistar timjan
  • Havssalt och peppar efter smak
  • Steksnöre, uppblött i vatten
Potatissallad:
  • 700 g små potatisar
  • 2 msk olivolja
  • Havssalt och peppar efter smak
  • 300 g frysta gröna ärter
  • 150 g färska rädisor, skivade
  • Pressad citron
  • Gör så här

  • 1
    Senapslax:
  • 2
    Blanda senap, soja, vitlök och ingefära i en skål
  • 3
    Smörj in båda filéerna i marinaden och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra
  • 4
    Bind ihop dem med steksnöret, lägg dem i en plastpåse och lägg i kylskåpet i 2 timmar
  • 5
    Låt gärna fisken stå i rumstemperatur innan den fortsatta tillagningen
  • 6
    Värm upp grillplattan på medelhög värme i 5–7 minuter eller tills den känns genomvarm
  • 7
    Grilla fisken på båda skinnsidorna i cirka 10–15 minuter tills köttet är genomstekt
  • 8
    Ta bort steksnöret från fisken och dekorera med de färska örterna
  • 9
    Potatissallad:
  • 10
    Värm ugnen till 200 °C
  • 11
    Koka ärterna enligt anvisningen på förpackningen och ställ åt sidan
  • 12
    Koka potatisen med skal tills den är mjuk
  • 13
    Halvera potatisarna och vänd dem i 1 msk olivolja samt salt och peppar och stek dem i ugnen i cirka 25–30 minuter tills de är gyllenbruna och spröda
  • 14
    Vänd ihop potatis med ärter, rädisor, resten av olivoljan och pressad citron