Grillad hummer med två sorters majonnäs

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grillad hummer med två sorters majonnäs
Grillad hummer serveras med två sorters majonnäs. En härlig maträtt som passar perfekt med en härlig sommarkväll.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 2 humrar à 500-600 g
  • 2 ekologiska citroner
  • 2 msk smör
  • 4 äggulor
  • 4 dl neutral olja (t.ex. druvkärneolja)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Ett knippe färsk dragon
  • 1 tsk rökt paprika
  • Salt och peppar
  • Gör så här

  • 1
    Mixa dragon i 2 dl neutral olja och sila den gröna oljan.
  • 2
    Vispa 2 äggulor luftigt och tillsätt den gröna oljan i en tunn stråle lite i taget tills majonnäsen får en tjock konsistens. Ju mer olja du tillsätter, desto tjockare blir konsistensen. Smaka av med lite vitvinsvinäger samt salt och peppar.
  • 3
    Vispa de återstående två äggulorna luftigt och tillsätt resten av oljan i en tunn stråle lite i taget under vispning tills majonnäsen får en tjock konsistens. Smaka av med lite vitvinsvinäger, salt, peppar och rökt paprika.
  • 4
    Om humrarna fortfarande lever ska de avlivas innan de kokas. Detta gör man genom att sticka en vass och stadig kniv i krysset vid humrarnas nacke och låta kniven skära ned mot huvudet för att klyva det på mitten.
  • 5
    Koka humrarna i lättsaltat vatten i 3-4 minuter innan de delas mitt itu hela vägen med en vass och stadig kniv. Ta bort den långa, bruna strängen som är hummerns tarm och som går hela vägen genom stjärten.
  • 6
    Hetta långsamt upp pizza-/stekplattan i gjutjärn och smält hälften av smöret. Lägg två hummerhalvor med snittytan nedåt på pizza-/stekplattan. Grilla dem i 3 minuter och därefter de andra två halvorna.
  • 7
    Humrarna serveras med citronklyftor, två sorters majonnäs och nybakad baguette. För att plocka ut hummerköttet vrids klor och ben av och skalet lossas med exempelvis en nötknäckare.