Grillad biff med tunnbröd på två ingredienser

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 1 timme Under 1 timme
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Grillad biff med tunnbröd på två ingredienser
Perfekt röd biff toppad med shawarma-smör för en umami-kick. Serveras med hembakat grillat tunnbröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

FÖR SHAWARMA-SMÖR
  • 2 tsk malda spiskummin
  • 2 tsk rökt paprika
  • 2 tsk gurkmeja
  • 250 g rumstempererat smör
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 citron, skalad
  • 5 g havssalt
  • 5 g mald svartpeppar
FÖR TUNNBRÖDEN
  • 240 g självjäsande mjöl
  • 375 ml yoghurt
  • 5 g salt
FÖR BIFFEN
  • 4 ryggbiffar
  • Olivolja, för att pensla biffarna
  • Havssalt, för smaksättning
  • Gör så här

  • 1
    För att göra shawarmasmöret, värm en Le Creuset non-stick stekpanna på låg värme och rosta spiskummin, paprika och gurkmeja tills de doftar. Ta genast bort kryddorna från värmen och lägg över dem i en skål så att de inte bränns vid. Häll det mjukade smöret i en mixerskål och tillsätt de återstående ingredienserna och de rostade kryddorna, blanda väl med en spatel tills smöret är krämigt och kryddorna är väl införlivade.
  • 2
    För att göra tunnbröden lägger du alla ingredienser i en stor skål och blandar tills en lätt klibbig deg bildas. Dela degen i 8 bollar om du vill ha lite större bröd. Lägg mycket mjöl på en yta och kavla ut varje degboll till en rustik tunnbrödsform med en tjocklek på ca 4 mm. Hetta upp en rektangulär Le Creuset-grillplatta på medelvärme, ringla lite olivolja på varje plattbröd och grilla varje sida i 2-4 minuter tills de är gyllene och upphöjda. Pensla varje tunnbröd generöst med smöret.
  • 3
    Tips: Dessa tunnbröd är snabba och enkla att göra och kräver ingen jäsningstid. Degen kan även göras kvällen innan och förvaras i kylen, tas ut dagen efter, värmas upp i rumstemperatur, kavlas och grillas. Kryddor som rökt paprika, spiskummin och koriander kan också läggas till din tunnbrödsdeg.
  • 4
    För att göra biffarna, pensla biffen med lite olivolja och krydda väl med salt. Använd en tång i rostfritt stål för att lägga steken med fettsidan nedåt på den varma grillen och låt fettet bli gyllene och krispigt. När fettet har dunstat av, stek biffarna på varje sida enligt önskemål. Ta bort dem från pannan och låt dem vila. Servera med grillade tunnbröd och grön tabbouleh-sallad.
  • 5
    Tips: Ta ut biffarna ur kylen 30 minuter före tillagning för att få dem till rumstemperatur. Torka av biffarna med hushållspapper.