Grekisk lammkofta med granatäpple- och pistaschnötssalsa

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Grekisk lammkofta med granatäpple- och pistaschnötssalsa
Grekiska koftas är en utsökt korsning mellan kebab och köttbullar. Servera med en superfoodberikad salsa, hummus och varma tunnbröd.
HUVUDINGREDIENSER
  • Kött
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 500 g färs från frigående lamm
  • ¾ tesked salt
  • 1,25 dl färska bruna brödsmulor
  • 2 salladslökar, fint tärnade
  • Zest från en halv citron
  • 1 tesked torkad oregano
  • ½ tesked malen koriander
  • Flera kvistar färsk mynta, finhackad
  • 50 g smulad fetaost
  • 1 ägg, lätt vispat
  • Färsk citronsaft, till topping
  • Nykrossad svartpeppar
  • Hemgjord eller köpt hummus och tunnbröd till servering
RECEPT PÅ GRANATÄPPLE- OCH PISTASCHNÖTSSALSA
  • 80 g pistaschnötter, rostade och grovhackade
  • 1,25 dl granatäpplekärnor
  • 3 salladslökar, tunt skivade
  • plockade och grovhackade blad från en generös näve mynta
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 rågad matsked fint tärnad konserverad citron
  • 1 matsked honung
  • 2 matskedar citronsaft
  • 60 ml olivolja, extra jungfru
  • Salt och nymalen svartpeppar efter smak
  • Gör så här

  • 1
    Gör salsan genom att lägga alla ingredienserna i en låg skål och blanda ihop. Kyl tills den ska serveras.
  • 2
    Lägg lammet och resten av koftaingredienserna i en stor skål. Vänd runt tills det blandas. Dela upp i åtta portioner. Pressa ut och forma köttet på spett. Det här receptet räcker till åtta spett.
  • 3
    Värm upp Le Creuset rektangulära 35 cm Toughened Non-Stick grillpanna tills den är varm. Ringla olivoljan över koftan och tillaga tills den är gyllenbrun på alla sidor och helt igenom tillagad.
  • 4
    Servera med pistaschnötssalsa, hummus och varma tunnbröd.