Gravad lax med rödbeta

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
TILLAGNING
Under 30 minutter Under 30 minutter
ANTAL PERSONER
2-4 2-4
Gravad lax med rödbeta
Den här rätten med gravad lax med rödbeta ser inte bara fantastisk ut på tallriken, utan är dessutom enkel att tillaga. Den behöver endast marineras över natten. Dagen efter är laxen mör och kryddig, och har fått en vacker vinröd färg. Ska du använda laxen till förrätt? Duka upp den med rödbetssalt, grönkålschips, frasig nori, fänkål, polkabetor, surkål med gurkmeja och crème fraiche.
HUVUDINGREDIENSER
  • Fisk och skaldjur
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Gravad lax med rödbeta:
  • 400 g färsk laxfilé utan ben | 45 g socker
  • 45 g havssalt
  • Saft och skal av 1 apelsin
  • Saft av 1 citron
  • 2 skvättar gin (valfritt)
  • 3-4 rå rödbetor, skalade och grovt rivna (spara 1 msk till rödbetssaltet)
Rödbetssalt:
  • 1 mask riven rödbeta
  • 30 g Maldon havssalt
Grönkålschips och frasig nori:
  • Grönkål, riven i lagom stora bitar (utan stock)
  • Nori tangark, skuret i strimlor
  • Smakneutral olja till stekning
Till servering:
  • Crème fraiche
  • Toppskott från fänkål
  • Polkabetor, skurna i tunna skivor
  • Surkål (färdiggjord)
  • ¼ tsk gurkmeja
  • Ev. bröd till servering
  • Gör så här

  • 1
    Dagen innan:
  • 2
    Gravad lax med rödbeta:
  • 3
    Placera laxen med skinnet neråt i en stor Le Creuset Heritage rektangulär form, 32 cm.
  • 4
    Gör marinaden genom att blanda socker, havssalt, apelsinsaft och -skal, gin (om du vill), citronsaft och riven rödbeta. Fördela marinaden över laxen och gnugga in den ordentligt. Använd eventuellt plasthandskar, för rödbetan färgar av sig en hel del.
  • 5
    Packa in laxen i plastfolie och lägg tillbaka den i formen med en tallrik över. Lägg något tungt ovanpå som tynger ner laxen (t.ex. en liter mjölk) och sätt formen i kylen över natten.
  • 6
    Rödbetssalt:
  • 7
    Sätt ugnen på 100 °C
  • 8
    Blanda resten av rödbetan med Maldon-saltet. Fördela det på en klädd bakplåt och torka det i ugnen i minst 2 timmar. Saltet ska vara helt torrt. När saltet har fått svalna kan det förvaras i en tättslutande burk.
  • 9
    Serveringsdagen:
  • 10
    Skrapa av marinaden från laxen och torka försiktigt bort rester med en våt kökshandduk. Skär laxen i tunna skivor med en vass kniv utan att få med skinnet. Det slänger du bort.
  • 11
    Gör grönkålschipsen precis före servering genom att fritera små bitar grönkål i lite olja i stekpannan. Fritera dem i medelhög värme tills de är frasiga.
  • 12
    Stek därefter noristrimlorna tills de är frasiga.
  • 13
    Blanda ner gurkmeja i surkålen tills den får en fin gyllengul färg.
  • 14
    Lägg ett par skivor marinerad lax på tallriken med ett par skedar crème fraiche. Garnera med polkabetor och surkål och strö över grönkålschips och frasig nori. Avsluta med att strö över lite rödbetssalt över rätten.