Gratinerad potatis med rökt fisk

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
TILLAGNING
Under 2 timmar Under 2 timmar
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Gratinerad potatis med rökt fisk
Detta receptet är perfekt till en middag med gäster i sista minuten. Ingredienserna är få och några av dem – t.ex. potatis, vitlök och sallad – kanske du redan har hemma. Le Creusets 3-PLY rostfria stålgryta är den perfekta grytan till den här uppgiften. Den rymliga insidan ger en stor yta för tillagning i ett lager och gör att potatis kan bli perfekt brynt på både ovan- och undersida när den är i ugnen.
HUVUDINGREDIENSER
  • Grönsaker
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • Lite olivolja
  • 2 kg potatis, förkokt med skal på i 15 minuter
  • 2 stora purjolökar (ca 200 g), tunt skivade
  • ½ litet salladshuvud (ca 100 g), grovt skivat (valfritt)
  • 3 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 8 kvistar timjan, endast bladen
  • 4 dl standardmjölk
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 500 g rökt eller vit fisk, skuren i 3 cm tärningar
  • Sallad med en dressing av citron och olivolja som tillbehör
  • Gör så här

  • 1
    Värm ugnen till 200 °C.
  • 2
    Sätt grytan på medelhög värme och häll i en rejäl skvätt olivolja. När grytan är varm tillsätts skivad purjolök, sallad och en nypa salt. Sänk värmen och lägg på locket. Stek under omrörning i 5 minuter eller tills purjolöken blir ljusare och börjar mjukna.
  • 3
    Skär under tiden den förkokta potatisen i 3–4 mm tjocka skivor.
  • 4
    Tillsätt vitlök och timjanblad i purjolöken och stek vidare i ytterligare en minut.
  • 5
    Häll mjölk, grädde, fisk och potatis i en stor skål, tillsätt purjolöksblandningen och krydda med salt och peppar. Blanda försiktigt ihop men se till så att potatisen inte går sönder. Smaka av.
  • 6
    Häll tillbaka potatisblandningen i grytan, bred ut den och ställ den i ugnen utan lock i 30–40 minuter eller tills ovansidan är gyllenbrun.
  • 7
    Ställ fram den på bordet och servera direkt ur grytan.
  • 8
    Servera en stor, grön sallad som tillbehör.
  • 9
    Kockens noteringar: Använd hela purjolöken, även den gröna toppen! Det tillför ett djup i smaken och du undviker matsvinn. Om du har rester av skinka kan du tillsätta upp till 100 gram av den samtidigt som du tillsätter vitlök och timjan.