Glutenfria kardemummabullar

SVÅRIGHETSGRAD
Medelsvår Medelsvår
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 1 timme Under 1 timme
ANTAL PERSONER
4-6 4-6
Glutenfria kardemummabullar
Låt dig frestas av dessa mjuka och luftiga glutenfria kardemummavirvlar. Även om de är glutenfria, kompromissar de här bullarna på inget sätt med smaken. Den kryddiga kardemumman, den knapriga skorpan och den mjuka degen gör dem till oemotståndliga läckerheter.
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

Remonce:
  • 100 g mjukt smör
  • 100 g farinsocker
  • 1/2 tsk kardemumma (malen)
  • 3 tsk majsstärkelse
Jästdeg:
  • 75 g sorghummjöl
  • 125 g rismjöl
  • 100 potatismjöl
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 1 dl Kefir (rumstemperatur)
  • 80 g socker
  • 75 g mjukt smör
  • 12 g torrjäst
  • 20 g husk
  • 1 tsk xantangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg (rumstempererat)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl vispgrädde
Sockerlag:
  • 50 g socker
  • 1/2 dl kallt vatten
Kardemummasocker:
  • 1 matsked socker
  • 1/2 tsk kardemumma (malen)
  • Gör så här

  • 1
    Sätt ugnen på 190°C grader varmluft.
  • 2
    Rör ihop alla torra ingredienser. Häll i vatten, kefir och ägg och rör om degen tills mjölet absorberats. Tillsätt smör och rör om väl till en enhetlig deg, i ca. 5 minuter på medelhastighet.
  • 3
    Häll upp degen på en mjölad yta (använd rismjöl till detta), strö lite mjöl ovanpå och rulla försiktigt ut degen till en fyrkant på ca. 50 x 30 cm.
  • 4
    Bred ut fyllningen överallt. Vik degen på mitten på långsidan så att du har en kvadrat på 50 x 15cm. Skär 8 lika stora bitar av degen. Dela sedan varje degbit i 3 lika stora remsor med början 1 cm från sidan där degen veks (de 3 remsorna måste fortfarande hänga ihop på den sida där degen ursprungligen veks över sig själv). Fläta de 3 remsorna och rulla dem över sig själva. Se till att fogen är vänd nedåt.
  • 5
    Täck en gjutjärnsgryta med bakplåtspapper och lägg bullarna i formen (med skarven nedåt mot botten). Lägg på locket och låt jäsa i 60 minuter.
  • 6
    När degen jäst värmer du grädden till strax under kokpunkten. Häll grädden över bullarna och grädda i 190°C varmluft i ca. 40 minuter (de första 20 minuterna med locket på).
  • 7
    Så fort du tar av locket från grytan i ugnen kan du värma sockerlagen i en liten panna med jämn värme, rör inte pannan. Låt sjuda tills sockret har smält, sänk värmen helt och hållet och låt sockerlagen stå tills du behöver den.
  • 8
    När kardemummabullarna har tagits ut ur ugnen, pensla med sockerlagen. Strö över kardemummasocker. Låt svalna lite innan du tar bort bullarna ur grytan.
  • 9
    Njut av dem varma med en god kopp kaffe eller varm choklad.