Glutenfri brunkaka

SVÅRIGHETSGRAD
Lättlagat Lättlagat
FÖRBEREDELSETID
Under 30 minuter Under 30 minuter
TILLAGNING
Under 30 minuter Under 30 minuter
ANTAL PERSONER
+10 +10
Glutenfri brunkaka
HUVUDINGREDIENSER
  • Mjöl
TILL DETTA RECEPT ÄLSKAR VI ATT ANVÄNDA
Ingredienser
Gör så här

Ingredienser

  • 100 g smör (saltat)
  • 100 g rörsocker
  • 75 g mörk sirap
  • 1/2 tsk apelsinblomsvatten (kan utelämnas)
  • 1 tsk kaliumklorid
  • 1/2 msk vatten
  • 280 g Anelises glutenfria mjölmix (eller 330 g Schär Universalmix)
  • 1 tsk mald kanel
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 25 g hackad mandel
  • 25 g kanderat apelsinskal (finhackat)
Extra info:
  • Bakning: 6-8 minuter
  • Dragtid: 1 dag
Portion:
  • 32–48 st.
Gryta:
  • 1,5 L kastrull i gjutjärn
  • cookies Bakplåt
  • Gör så här

  • 1
    Ugn: varmluft 200C (förvärmd)
  • 2
    Häll smör, rörsocker, sirap och apelsinblomsvatten i en 1,5 l klassisk kastrull i gjutjärn och värm på medelvärme tills smöret smält helt.
  • 3
    Ta kastrullen från värmen. Rör ihop kaliumklorid och vatten i en liten skål och häll innehållet i den varma sirapen. Rör om väl och låt svalna till rumstemperatur.
  • 4
    Blanda alla torra ingredienser i en skål. Hacka det kanderade apelsinskalet fint och lägg åt sidan.
  • 5
    Häll ca 2 msk av mjölblandningen i kastrullen och rör om degen med en slickepott. Tillsätt mjölet i 2 omgångar och rör om ordentligt mellan varje tillsats. Tillsätt hackade mandlar och kanderat apelsinskal och blanda degen tills det inte syns något mjöl. Ta upp degen ur kastrullen, linda in den i plastfolie och rulla den till en korv med en diameter på ca 5 cm.
  • 6
    Ställ degen i kylskåp och låt den jäsa till nästa dag (om du har bråttom kan du låta den jäsa i ca 2 timmar).
  • 7
    TIPS: Vänd degen några gånger under de första 30 minuterna i kylen för att få en så rund korv som möjligt utan platta sidor.
  • 8
    Dagen efter: Ta ut degen, packa upp den och skär korven på mitten. Slå in ena halvan igen i plastfolie och kyl medan du jobbar med den andra halvan.
  • 9
    Med en mycket vass kniv skär du skivor på ca 3 - 5 mm tjock. Placera på bakplåten med gott om utrymme mellan varje kaka. Om skivan går sönder på mitten gör det inget, bitarna kan enkelt placeras på bakplåten mot varandra.
  • 10
    Grädda brunkakorna i ca 6-8 minuter på mellersta falsen tills de är gyllene. (Gräddningstiden beror på hur tjocka kakorna är och kan variera från ugn till ugn).
  • 11
    Lägg över brunkakorna på en bakplåt och låt dem svalna.
  • 12
    Förvara de avsvalnade brunkakorna i en kakburk och ställ den svalt så håller de sig fräscha i flera veckor.
  • 13
    TIPS: Den råa degen kan förvaras i kylen några veckor, så du kan enkelt göra degen i god tid innan julruschen börjar.